Otimanje parkinga stanarima

05.04.2016.

SNSD Višegrad

Sigurni smo da je većina vas upoznata sa najnovijom, malo je reći, nakaradnom odlukom skupštinske većine u našem gradu, kojom su oduzete površine ispred stambenih zgrada u ulicama Cara Lazara, Nikole Tesle i dr, kako bi se vršila naplata parkiranja na istim. Obzirom da „velika investicija“ lokalne vlasti u parking prostore u našem gradu nije donijela očekivane finansijske efekte i nije obezbjedila plate „zaslužnim“ aktivistima, morali su ići dalje. Srećom da samo do oktobra imaju priliku za proširenje inače bi sa naplatom krenuli i u Dušču, na Bikavcu, vjerovatno i u Crnči.

Imali smo i ranije skupštinskih većina i načelnika, različitih političkih opcija, ali ne i ovakvih besmislenih odluka, koje su direktno usmjerene protiv građana našeg grada. Opštinskoj vlasti nije važno ni to čiji je prostor, pa su čak na nekim mjestima, ne poštujući ni privatno vlasništvo, zagrađene i površine koje pripadaju Zajednici etažnih vlasnika.

Ponekad je stihijsko regulisanje, kao što je bilo do sada, bolje od „regulisanja“ zvanično na ovakav način. Do sada nikad nije postojao problem parkiranja a vlast umjesto da reguliše ovu oblast iscrtavanjem parkinga da bi ljudi ispravno parkirali i da bi više automobila moglo biti parkirano prvo što radi uvodi namete. Kako jedan penzioner koji ima pred zgradom auto staro 35 godina, plati dodatnih 150 KM. „Mudro“ su to u opštini osmislili, da oni koji imaju para mogu i parkirati ispred svojih ulaza, za ostale nema mjesta.

Ova odluka je nepotrebna i zbog toga što je parking na trgu uglavnom prazan i u vrijeme turističke sezone sasvim dovoljan za turiste koji uglavnom svi parkiraju vozila ispred Andrićgrada u čemu im se pridružuju čak i radnici opštine. U gradu se, na ovu temu prepričavaju i šale o aparatima za parking na kojima piše: „Ne vraćam kusur“, koji sada i ne rade, zatim o drskom presretanju vozila od strane lica koja naplaćuju parking i prije nego se vozilo parkira ili uopšte nema namjeru parkiranja.

Osnovni posao komunalne policije ne treba da bude sklanjanje nepropisno parkiranih vozila nego stvaranje uslova da se što više vozila može ispravno parkirati, kontrola čistoće grada, rješavanje problema pasa lutalica i mnoštva drugih komunalnih pitanja za šta ih građani plaćaju i za šta odgovoraju.

Javno se pitamo: Šta je ta skupštnska većina i komunalna policija preduzela za rješavanje problema divlje deponije iza tunela u Nezucima, šta preduzima protiv onih koji tamo pale smeće i vrlo često otrovni dim dolazi i do grada, da li su svjesni svoje odgovornosti za ne preduzimanje mjera i aktivnosti?

Jedino što je izvjesno jeste, da ova odluka sa parkinzima neće trajati dalje od oktobra kada će nestati zajedno sa skupštinskom većinom koja je istu i donijela, u to su ubjeđeni i oni koji imaju automobil i oni koji su pješaci u saobraćaju.