Rogatičani, gdje ćemo na prelo?

Jovica Vasović - 11. aprila 2016. 058.ba

Sredjoskolci  prelo u Rogatici

ROGATICA – Na pozornici rogatičke kino-sale u četvrtak je lepršalo šarenilo narodnih nošnji, čuli su se pjesma i pocikivanje, a daske su se gibale od poskakivanja. Salom su odjekivali smijeh i aplauzi publike. Rijetkost u kulturnom životu Rogatice.

Naime, članovi dramsko-recitatorske sekcije Srednjoškolskog centra „27. januar“, uz vođstvo Jelene Frganje, profesorice srpskog jezika i književnosti, izveli su prilagođen prvi čin muzičko-dramskog komada s pjevanjem „Đido“. Publika je imala priliku da vidi kako je izgledalo jedno mladalačko prelo prije više od sto godina. Iako se mladi danas vesele na nešto drugačiji način, moglo se zaključiti da je suština svake mladosti i svega što ona nosi sa sobom ista.

Sredjoskolci  prelo u Rogatici 2

„Đido“ je plod saradnje Janka Veselinovića i Dragomira Brzaka, a premijerno je izveden 1892. godine. Izvođen je na mnogim scenama, a popularnost mu nije jenjavala decenijama. Zbog opštih mjesta, koja oslikavaju mentalitet našeg naroda, uspijeva da izazove pažnju publike u bilo kom vremenu.

Ulaz je bio besplatan, a posjetioci su mogli donirati novac za Rogatičanina Mladena Mojevića, kojem je potrebna transplantacija bubrega. Rogatički srednjoškolci su pokazali da i pored svih uticaja modernog doba, postoje mladi ljudi koji čuvaju duh tradicije. A publika je salu napustila smijehom razmrdanih facijalnih mišića i aplauzima zagrijanih dlanova, sa željom da bar još jednom uživa u ovom prelu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: