Stradanje gospodnje

30. априла 2016. 058.ba

Stradanje gospodnje (1)

ČAJNIČE – U hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, u toku velike ili strasne sedmice služena su sva Bogosluženja propisana tipikom Srpske Pravoslavne Crkve.

Tako je molitveno obilježeno stradanje Hristovo i poslednje dane i trenutke Spasitelja provedene na zemlji. Na veliki ponedjeljak, utorak i srijedu, služena je liturgija Pređeosvećenih darova, a uveče povečerje. Na Veliki četvrtak i Veliku subotu služena je liturgija Svetog vasilija Velikog. Posebno je molitveno bilo na bdeniju Veliki četvrtka, Velikog petka, kao i na Carskim časovima, iznošenjem plaštanice na večernjem Bogosluženju i na statijama, kada zajedno sa Bogorodicom opjevali smrt Hristovu i Njegovo raspeće na krstu. Oba Bogosluženja si bila izuzetno posjećena i mnogi vjernici su prisustvovali i molitvenu učestvovali u Bogosluženjima.

Stradanje gospodnje (2)

Pored molitve dugogodišnja praksa u Čajniču je da se na Veliki utorak, posprema hram Uspenja Presvete Bogorodice, stara i nova crkva kao i pomoćni objekti. Vrijedne Čajničanke sa „Kolom srpshih sestara“, pri hramu su prečistile ikone, kandila, podove, prostirke a sveštenoslužitelji uređuju oltar. Tako pored molitvenih otpočinju pripreme za doček praznika nad praznicima Vaskrsenja Hristovog.

Protojerej-stavrofor Momir Vasiljević naglasio je da će i ove godine građane obradovati dolazak Blagodatnog ognja, koji po drugi put ulazi u Mitropoliju Dabrobosansku blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha Srpakog Gospodina Irineja i blagoslovom administratora Mitropolije Dabrobosanske Prvosveštenog episkopa Gospodina Grigorija.

Stradanje gospodnje (3)

„Radujemo se što će nas na Vaskrs obradovati sila i svjetlost Blagodatnog ognja, ali se isto tako radujemo da će poslije Vaskršnjeg bogosluženja u našoj porti biti obavljeno takmičenje za najtvrđe Vaskršnje jaje“-rekao je Momir Vasiljević.

Prota Momir je dodao da će u saradnji sa opštinom Čajniče, školama, obdaništem i bibliotekom u staroj crkvi biti pripremljena i Vaskršnja izložba.

„Pored dječijih radova i našaranih vasktršnjih jaja izložbu su svoijim radovima obogatili i Čajnički umjetnici. Na praznik Vaskrsa stići će i crkveni hor iz Čačka sa ocem Srboljubom Stojkovićem-kaže Vasiljević.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,