Tjentište: Pančićeve omorike za Dan planete zemlje

21.04.2016.

sadnja-na tjentistu

FOČA – Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar za životnu sredinu i turizam Federacije BiH Edita Đapo i ambasador SAD u BiH Morin Kormak zasadili su danas na Tjentištu tri stabla Pančićeve omorike, povodom obilježavanja 22. aprila – Svjetskog dana planete Zemlje.

Zajedno sa volonterima Asocijacije “Via Dinarika”, dva ministra i ambasador prethodno su u kanjonu rijeke Sutjeske, na lokalitetu Suha, postavili putokaze prema Tnrovačkom jezeru i Prijevoru, koji se nalaze u podnožju planine Maglić, te putokaz prema planini Volujak.

Ministarka Golić je rekla da je simobolika sadnje drveća višestruka i da nosi poruku mira za sve građane svijeta.

“Da vodimo računa o planeti, da je ne zagađujemo, ne zagrijavamo, da je zaštitimo. BiH, kao mala zemlja, trpi posljedice tehnološki razvijenih zemalja i mi nismo veliki zagađivači, niti smo mi učinili da dođe do enormnih klimatskih promjena, od katastrofalnih suša do katastrofalnih poplava”, rekla je Golićeva.

Ona je napomenula da je moto ovogodišnjeg Dana planete Zemlje – Neka se dešavaju krupne stvari- zasadimo 7,8 milijardi stabala na planeti Zemlji, šta čekamo počnimo odmah! “ Mi smo počeli,a studneti dva šumarska fakulteta iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva zasadiće ovdje 88 jela, smrča i Pančićeve omorike”, navela je Golićeva.

Istakla je da Nacionalni park “Sutjeska pruža velike mogućnosti održivog razvoja za stanovnike Foče, Gacka i Kalinovika. “ Kapacitete koje budemo gradili moraju biti u funkciji održivosti, novih zapošljavanja, u funkciji turizma i poljoprivrede. Vidjećemo način, razgovaraćemo sa ambasadorima mnogih zemalja, kako doći do investitora da bi ovo područje stavili u funkciju održivog razvoja i zaštite prirode”, rekla je Golićeva.

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak istakla je da je NP “Sutjeska” jedan od najljpeših parkova u BiH i da svi građani BiH mogu biti ponosni što je dio njihove zemlje. “ Podstakla bih sve građane BiH da dođu ovdje. I najviši vrh BiH Maglić je ovdje, tako da se i ja moram početi spremati da možda jednog dana pođem u pohod na taj vrh”, reklaje Kormak.

Ona je dodala da ovaj prostor ima i važan istorijski momenat, o čemu svjedoče spomenici u Dolini heroja. “ Ovim današnjim činom pokušavamo da promovišemo povratak ljudi u prirodu, da se iskoriste prirodne ljepote. Rado ću se ovdje vratiti”, poručila je ambsador SAD.

Ministar za životnu sredinu i turizam Federacije BiH Edita Đapo rekla je da je Nacionalni park “Sutjeska” od izuzetne važnosti za BiH, te da je uz NP “Una” priznat od Evropskog parlamenta, što pokazuje da je od velike važnosti i za Evropu. “ Trudimo se da unaprijedimo saradnju između dva entiteta, jer ovo je blago BiH”, rekla je Đapo.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović istakao je da je na Tjentištu sve više gostiju i da bi prema najavama ovo mogla biti jedna od najboljih posleratnih sezona.

“Prethodne godine imali smo 6.905 noćenja, a za ovu godinu imamo već 3.500 rezervisanih mjesta”, naveo je Pavlović.

Studenti šumarskih fakulteta iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva danas su, kao volonteri Asocijacije “Via Dinarika”, osim pošumljavanja, markirali i planinske staze na području NP “Sutjeska”.