U Galeriji Andrićevog instituta „Lubarda“ djela Bojana Otaševića

28.04.2016.

Izlozba-slike

ANDRIĆGRAD – U Galeriji Andrićevog instituta „Lubarda“ izlaže Bojan Otašević, doktor grafike iz Kragujevca. Svečano otvaranje izložbe biće održano 3. maja sa početkom u 19 časova, a izložbu će otvoriti Olivera Vukotić, kustos Galerije ULUS-a u Beogradu.

Bojan Otašević je diplomirao grafiku na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, gde je i magistrirao, a 2014. godine doktorirao u klasi prof. Biljane Vuković. Docent je na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu, na Odsjeku za primjenjenu umjetnost, na predmetu Anatomsko crtanje. Imao je 34 samostalne, i preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Jedanaest godina je bio likovni urednik i član redakcije časopisa „Koraci“.

Grafika je osnovna oblast u kojoj umjetnik stvara. Ne zazirući od udubljivanja u nove tehnologije, on je ipak vjeran tradicionalnom grafičkom izražaju. I to najzahtjevnijim tehnikama. Snažna i moćna, „najslikarskija“ grafička tehnika – litografija je vrlo često njegov izvor i izbor, kao i tehnika prefinjene suve igle u kojoj je crtež dominantan, bajkovit i pun energije.

On naglašava važnost pokreta u umjetnosti grafike. Umjetnik se bavi temama koje ga okupiraju svaki dan, ljudima koje viđa i sa kojima provodi vrijeme.

Poetika Bojana Otaševića je u monumentalnim portretima ili površinama ljudskoga lica i tijela. Fokus je jasno definisan čovjek od polufigure, figure ka velikim uvećanjima portreta i detalja sa jakim, definisanim osvjetljenjem i sa gestikulacijom poteza koji su ekspresivni ali u isto vrijeme psihološki umirujući, te dočaravaju stanje ljudske psihe koja je u centru višegodišnjeg umjetnikovog istraživanja. Umjetnik prikazuje upravo taj trenutak kada njegovi likovi, duboko zamišljeni, a opet svjesni sadašnjice sagledavaju stvarnost, kad je osjećaju.

Svi posjetioci i gosti Andrićgrada imaće priliku da izložbu djela Bojana Otaševića u Galeriji “Lubarda” pogledaju do kraja maja mjeseca.