Uspjela akcija dobrovoljnog davalašta krvi

Tekst: Sreten Mitrović | Foto: Vesna Ristić - 20. априла 2016. 058.ba

Davacoi krvi u Rogatici (1)

ROGATICA – U organizaciji Opštinskog odbora Crvenog krsta i podrušku Opštinske uprave i Doma zdravlja, u Rogatici je juče, 19. aprila, provedena redovna godišnja akcija dobrovoljnog davalaštva krvi.

Vesna Ristić, sekretar u Crvenom krstu opštine, reče da je ovo jedna od najuspješnijih akcija u posljednjih nekoliko godina. Na akciju se odazvalo 34 davaoca, a krv je dalo 23 davaoca.

Među davaocima i ove godine bili su veterani u ovoj humanitarnoj oblasti Radenko Babić, kome je ovo bilo 78 darivanje krvi, Jovo Radonjić i Momčilo Rađenović sa po 55 darivanja, ali i 4 od 14 na izašlih maturanata ovdašnjeg Srednjoškolskog centra „27. januar“, kojim je ovo bilo prvo davanje krvi.

Davacoi krvi u Rogatici (2)

Zanimljivo je da je prvi put krv dao Đorđe Janković, koji je pošao stopama oca Mikana, koji je sa 122 darivanja apsolutni rekoredr među rogatičkim davaocima krvi.

– I dalje ja bih krv darivao, jer se osjećam zdravim, ali mi to ne dozboljavaju godine i ljekari, reče Mikan, koji je i pored toga što nije mogao dati krv, došao na akciju iz nostalgije i da podrži mlade davaoce.

Doktor Maja Kujundžić iz Službe za transfuziologiju Univerzitetske bolnice u Foči, koja je kao ljekar pratila ovu akciju, rekla je da je tradicionalno dobar odziv davalaca krvi u Rogatici. Sakupljeno je nešto više od devet litara i ona će dobro doći pred nastupajuću ljetnju sezonu kada su zbog saobraćajnih i drugih nesreća povećane potrebe za rezervama krvi koja u mnogim slučajevama odlučuje o životu unesrećenih.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: