Vrbica u Čajniču – Praznik djece [FOTO]

24. aprila 2016. 058.ba

Vrbice u Cajnicu (1)

ČAJNIČE – U hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, molitveno je proslavljen praznik Lazareve Subote – Vrbica. Po večernjem bogosluženju osvećene su vrbine grančice, a gradom je prošla litija predvođena barjacima, propraćena mnoštvom naroda, a posebno djece i omladine.

Vrbice u Cajnicu (2)

Idući u litiji djeca su sa vrbovim grančicama uzvikivala: „Slava na visini Bogu; Blagosloven Koji dolazi u Ime Gospodnje“ U crkvi su prigodan program izveli članovi dječijeg crkvenog hora „Krasnica“ pojali duhovne pjesme, dok su u porti mlađi članovi KUD-a „Izvor“ iz Čajniča, okićeni sa cvijećem i vjencima od vrbovih grana izveli sadržajan kulturnoumjetnički program.

Vrbice u Cajnicu (3)

Starješina hrama u Čajniču, protojerej-stavrofor Momir Vasiljević poslije Bogosuženja, litije i završetka programa je istakao: „ Radujem se zajedno sa bratstvom ovoga svetog hrama, što je druga po redu litija za vrbicu prošla kroz naše Čajniče.

Vrbice u Cajnicu (4)

„Posebno sam obradovan što je ovoliki broj djece učestvovao u ovoj litiji jer je Vrbica praznik djece. I kao što su djeca dočekala Gospoda Isusa Hrista, prilikom svečanog ulaska u sveti grad Jerusalim, tako se i mi danas radujemo i ponavljamo riječi Gospoda. Iz usta male djece i odojčadi stvorio si Sebi hvalu! Još je Hristos poručio „pustite djecu da dolaze k meni jer je takvih carstvo nebesko“-kaže protaVrbicu proslavljamo uoči velikog praznika Cvijeti-ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim.

Vrbice u Cajnicu (5)

Hristos je vaskrsao, pravednoga Lazara koji je četiri dana bio u grobu, njegove sestre Marta i Marija pozvale su Gospoda da dođe i da im pomogne jer je Lazar bi bolestan, kada je Spasitelj stigao, Lazar je već četiri dana bi sakranjen u grobnici. U Vitaniji, nedaleko od jerusalima sabrao se mnogi narod i Hristos je na očigled mnogih svjedoka vaskrsao Lazara. Ova nesvakidašnja vijest brzo se proširila Jerusalimom i okolinom. I zato je mnogi nnarod izašao u susret Gospodu. Oduševljen narod uzvikivao je Osana! Osana sinu Davidovu! Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje.

Vrbice u Cajnicu (6)

Zato se i mi radujemo duhovnom radošću, ali onom iskrenom, nepatvorenom, kao što se djeca raduju i uzvikujemo Slava na visini Bogu. Ovaj praznik slavi se osam dana pred Vaskrsenje Hristovo“.

Vrbice u Cajnicu (7)

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,