Bogdanić posjetio Dom za lica sa invaliditetom

SRNA - Jovana Borovčanin - 19. маја 2016. 058.ba

Dragan Bogdanic u Visegradu (1)

VIŠEGRAD – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić posjetio je Dom za lica sa invaliditetom u Višegradu, u kojem je smješteno 170 korisnika različite starosne dobi sa težom i teškom mentalnom ometenošću u razvoju.

Bogdanić je izjavio da su uslovi u ovoj ustanovi, koja obezbjeđuje potpuno i trajno zbrinjavanje korisnika ometenih u razvoju na visokom nivou, te da ustanova funkcioniše dobro.

„Smještaj i liječenje pacijenata su adekvatni i to je veoma bitno, a ovdje posebno treba izdvojiti dodatan napor zaposlenih, jer je potrebna pažnja i veliki napor kada se radi sa osobama koje su ometene u razvoju“, rekao je Bogdanić.

On je dodao da je finansijsko stanje ove ustanove dobro, ali je naglasio da su obaveze ostalih prema Ustanovi oko 900.000 KM i apelovao na Centre za socijalni rad da izvrše uplatu jer na taj način pokazuju društvenu i socijalnu odgovornost prema korisnicima iz njihovih sredina koje su ovdje smještene.

Bogdanić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske osnivač i da je obaveza Ministarstva da se brine o ovoj ustanovi.

Dragan Bogdanic u Visegradu (1)

„U narednom periodu u okviru energetske efikanosti planiramo određena ulaganja u ovu ustanovu i samim tim dobićemo uštede u potrošnji energije i u kvalitetu smještaja ovih korisnika“, rekao je Bogdanić.

Direktor Doma za lica sa invaliditetom Zoran Vasiljević rekao je da se Dom bavi smještajem, zbrinjavanjem socijalnom i medicinskom rehabilitacijom lica ometenih u razvoju.

„Mi smo jedina ustanova u BiH ovog tipa i imamo saradnju sa 40 centara za socijalni rad iz cijele BiH“, rekao je Vasiljević.

On je istakao da je ovo značajna posjeta, zato što resorno ministarstvo prati ovu ustanovu od samog početka njenog rada i dodao da ova ustanova ne bi mogli opstati da nije pomoći Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva.

Vasiljević je podsjetio da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite finansira dio smještaja korisnika iz Republike Srpske, odnosno 150 KM po korisniku, te da vrši adaptaciju objekata i finansiranje ogreva.

„Problemi sa kojima se surećemo su loša naplata potraživanja od centara za socijalni rad, odnosno opština iz kojih su korisnici i mi sada potražujemo 900.000 KM, a najveći dužnici su Bijeljina, Zvornik, Ugljevik i Kozarska Dubica“, zaključio je Vasiljević.

Sastanku je, osim ministra Bogdanića i njegovih saradnika, prisustvovao i šef kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Pero Petrović.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,