Crveni krst Sarajevsko-romenijske regije – Provjera znanja iz prve pomoći

11.05.2016.

Prva pomoc u Rogatici (3)

ROGATICA – Povodom „Nedelje Crvenog krsta“ danas, 11. maja, u Rogatici je održano 21. regionalno takmičenje ekipa podmlatka i omladine Crvenog krsta (CK) Sarajevsko-romanijske regije, odnosnoi opština iz Grada Istočno Sarajevo uz Han-Pijesak, Kalinovik i Rogaticu.

Tokom višečasovnog takmičenja članovi 10 ekipa uz strogu kontrolu sudija i po jednog ljekara medecine ili instruktora prve pomoći na djelu su pokazivali stečeno znanje u oblasti pružanja prve medicinske pomoći oko reaminacije velike osobe i bebe, imaginarno povrijeđenih u rudniku uz prelom obje nadlaktice, kontuziju grudnog koša i prašinu u očima i kod tuče u kafani u kojoj je jedna osoba izgubila prst ruke, druga povrijeđena staklom u predjelu obraza i treća – posmatrač, koji je zbog stresa, doživio srčani udar.

Prva pomoc u Rogatici (1)

– Devet ekipa, reče koordinaror takmičenja Milan Simanić iz Gradskog odbora Crvenog krsta u Istočnom Sarajevu, takmičilo se u redovnom ciklusu kao pobjednici sa opštinskih takmičenja, a deseta ekipa, klub mladih Opštinske organizacije CK Istočna Ilidža, takmičila se van konkurencije kao prošlogodišnji državni prvak u prvoj medicinskoj pomoći.

Pobjednik sa ovog takmičenja, sa ostalih osam iz drugih regija u Republici Srpskoj, stiče pravo učešća na Republičkom takmičenju koje će se 4. juna održati na Palama.

Dobar organizator takmičenja, prema ocjeni većine učesnika, bila je Opštinske organozacija Crvenog krsta Rogatica, a pokrovitelj Opština Rogatica, u čije ime ovu manifestaciju je otvorio Darko Novaković, načelnik Odjeljenja za privrdu i društvene djelatnosti.

Prva pomoc u Rogatici (2)

POBJEDNICI IZ ISTOČNE ILIDžE

Pobjednici današnjeg takmičenja, koje je okupilo 60 takmičara, i u kategoriji Podmlatka i Omladine su predstavnici Opštinske organizacije CK Istočna Ilidža i oni će boje regije braniti na prvenstvu Republike u Palama, 4. juna.

Podmladak iz Ilidže osvojio je 588 poena ispred predstavnika Pala sa 487 i Rogatice sa 453 poena.

Omladina Istočne Ilidže osvojio je 594 poena. Drugo mjesto zauzeli su predstavnici Sokoca sa 544, a treće podijelili su predstavnci opštinskih organizacija CK Rogatica i Han-Pijesak sa 476 poena.

Za najboljeg šmikera proglašena je Ivana Lopatić sa Pala, a za najboljeg markiranta Nikolina Popović iz Sokoca.

Pobjednici takmičenja, uz to što će regiju predstavljati na republičkom takmičenju, dobili su pehar i diplomu, a svi učesnici zahvalnice.