Đurđevdanski uranak

11.05.2016.

Djurdjevdan u Cajnicu (1)

ČAJNIČE – Obogaćen kvalitetnom i bogatom pjesmom i igrom, KUD „Izvor“ iz godine u godinu potvrđuje vrijednost svog postojanja. Tradiciju i običaje čuvaju, a Krsnu slavu proslavljaju.

Tradicionalni Đurđevdanski uranak, sačuvali, su, naslijedili i nastavili još od davnina članovi KUD-a ,čiji je zaštitnik i Krsna slava Sveti Đorđe.

I ove godine kao i ranijih godina, Đurđevdanski uranak počeo je nakon molitve i celivanja Čudotvorne Čajničke Krasnice i ikone Svetog Đorđa.

Djurdjevdan u Cajnicu (2)

Uz pjesmu Bogu i Svetom Đorđu, sa ikonom i zastavom i pojanjem tropara svetitelju, u jutarnjoj litiji koja je prošla kroz grad do izvora, gdje su se članovi KUD-a „Izvor“ umivali i pjevajli, obilježavajući i proslavljajući svoju krsnu slavu Svetog Đorđa.

Poslije povratka sa Izvora, na sred grada Čajnička omladina zaigrala je kolo, odmah nakon toga u prostrijama Doma kulture obavljeno je svečano lomljenje slavskog kolača.

Protojerej stavrofor Momir Vasiljević nakon slavskog obreda čestitao je Krsnu slavu Svetog Đorđa, govoreći da se ovaj svetac proslavlja kao Velikomučenik, koji je za Hrista žrtvovao sve, i mladost i položaj i čin vojvode i bogastvo, da bi pretrpjevši muke, postao Čudotvorac i Pobjedonosac.

Djurdjevdan u Cajnicu (3)

„Sreća je danas u sred Čajniča vidjeti, Čajničku mladost sabranu oko slavskog kolača, a u slavu i čest Svetog Velikomučenika Georgija, kako se Bogu mole, sveto Pravoslavlje vole, Svetoga Đorđa slave i pjevaju pjesmu hvale. Blagoslovio vas Bog na ovo Sveto Đurđevo jutro. Hristos Vaskrse!“-rekao je prota Momir.

Proslavljanju slave prisustvovali su i načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić, predsjednik Skupštine opštine Ilija Dačević, kao i mnogi drugi gosti.