Matursko zbogom srednjoškolaca u Rogatici [FOTO]

30.05.2016.

Maturanti u Rogatici 2016 (1)

UZBUĐENjE ZA PAMĆENjE

ROGATICA – Stotinu dvanaest maturanata Srednjoškolskog centra „27. januara“ u Rogatici sa srednjom školom i najboljim dobom života oprostili su se maturskom večeri koja je sinoć održana u prostorijama motela „Park“.

Maturanti u Rogatici 2016 (2)

Slavu je predhopdio tradicionalni defile maturanata u preko 40 automobila starih ali i najnovijih generacija četvorotoškača koji su prošli ulicom Srpske sloge kao „žilom kucavicom“ u gradu.

Maturanti u Rogatici 2016 (3)

A onda, nakon što su maturanti primili karanfile kao poklon škole, slijedio je pješački defile od Doma kulture, gdje se nalazi fiskulturna sala srednjoškolaca, do motela „Park“, koje su vodili trubaši orkestra Nikole Papića iz Priboja, gdje je održano matursko veče. Dočekao ih je špalir u kome je bilo hiljade mladih i starih Rogatičana, rodbine, prijatelja i poznanika maturanata, ali i brojni radoznalci koji su došli da vide mladost Rogatice kroz još jednu generraciju maturanata u kojoj je 36 učenika u dva odjeljenja gimnazije, 45 ekonomskih tehničara, 19 tehničara za obradu drveta i 14 bravara-varioca trećeg stepena među kojima je i jedna djevojka – Anja Begić, koja se iako ženskog pola obrazovala za radničko zanimanje bravar-varilac.

Maturanti u Rogatici 2016 (4)

Ova generacija srednjoškolaca u Rogatici, rekla je pedagog Danijela Krsmanović, po učenju ostaće zapamćena kao jedna od boljih u dugoj tradiciji postojanja ove obrazovno-vaspitne ustanove.

Maturanti u Rogatici 2016 (5)

To pokazuju podaci da je prolaznost u 4/1 razredu gimnazije bila 4,12, a u 4/2 – 4,05 sa 14 odličnih i 11 vrlo-dobrih učenika.

Maturanti u Rogatici 2016 (6)

I ekonomisti nisu bili mnogo lošiji. Prolaznost u 4/3 bila je 3,26, a u 4/4 – 3,00 uz 6 odličnih i 9 vrlo-dobrih učenika.

Među tehničarima drvodeljcima jedan učenik je odličan i jedan vrlo-dobar, dok je jedan bravar-varilac razred završio sa odličnim i dva sa vrlo-dobrim uspjehom.

Maturanti u Rogatici 2016 (7)

Za učenika generacije, koji će biti proglašen nakon maturskih ispita, konkurišu Teodora Džatić i Danijela Matović.

Maturanti u Rogatici 2016 (8)

Uzbuđena zbog rastanka od generacije, Teodrora reče da je sva četiri razreda gimnazije završila sa odličnim uspjehom. Imala je, reče, prisan i korektan odnos sa kolegama-učenicima i profesorima i vrijeme srednjoškolskog obrazovanja će joj ostati u trajnom sjećanju. U budućnosti sebe vidi kao uspješnog arhitektu, jer želi da upiše fakultet arhitekture u Banja Luci.

Maturanti u Rogatici 2016 (9)

I Danijela Matović je bila uzbuđena na maturskoj svečanosti. Srednjoškolsko obrazovanje će joj biti dragocjeno iskustvo na daljem životnom putu. Svoju budućnost vidi kao farmaceuta. Do tog zvanja i znanja će, kako reče, pokušati da dođe na fakultetu u Novom Sadu.

Maturanti u Rogatici 2016 (10)

Veča maturanata proteklo je u veselju i igri, ali i određenoj tuzi zbog rastanka sa školskim drugovima i profesorima, koje će se do kraja života sjećati svi njeni učesnici.

Maturanti u Rogatici 2016 (11)