Održana šahovska simultanka sa Ljubojevićem

16.05.2016.

Ljubomir Ljubojevic u Visegradu

VIŠEGRAD – U upravnoj zgradi “Hidroelektrana na Drini” u Višegradu održana je šahovska simultanka sa srpskim šahistom Ljubomirom Ljubojevićem, koji je svrstan među deset najboljih šahista u svijetu.

Predsjednik Šahovskog kluba “Drina” iz Višegrada Vladimir Biljić rekao je Srni da je ovo društvo, zajedno sa firmom “Iritel” iz Beograda, organizator simultanke na kojoj se Ljubojević borio protiv 16 iskusnih šahista iz Višegrada i okoline, sa ukupnim rezultatom 12:3.

“Meč je zanimljiv, velemajstoru Ljubojeviću nije bio lak zadatak, a ova šahovska manifestacija puno znači za polularizaciju šaha u Višegradu i očekujemo da ćemo nakon ovoga imati još više zainteresovanih za ovu drevnu igru”, dodao je Biljić.

Član Nadzornog odbora ovog šahovskog kluba Darko Andrić rekao je da je ovo nastavak i logičan slijed dolazaka poznatih i priznatih gostiju svjetskog glasa u Andrićgrad, kakav je i Ljubojević.

Ljubomir Ljubojevic u Visegradu

On je rekao da uz podršku “Hidroelektrana na Drini” i firme “Iritel” iz Beograda ova manifestacija ostavlja urezan istorijski događaj i za Andrićgrad i Višegrad, a ujedno i promoviše šah.

“Prijatelji iz firme `Iritel` darovali su tri kompleta šahovskih tabli i satova, a Ljubojević je donio potpisane figure za sve učesnike kluba koje će krasiti prostorije Šahovskog kluba `Drina`”, dodao je Andrić.

Šahista LJubomir LJubojević rekao je da ga raduje dolazak u Republiku Srpsku, kao i činjenica da ljudi imaju isti entuzijazam, koji su i nekad pokazivali prema šahu i dodao da ga sve što je doživio u Andrićgradu podsjeća na vremena koja su bila ljepša.

“Moja je radost da budem okružen ljubiteljima šaha i učesnici su mi pokazali njihovo tajno oružje, a ja sam spreman da odgovorim”, dodao je Ljubojević.

On je istakao da se šah na ovim prostorima urušio mnogo, a da su u krizi i drugi sportovi.

Ljubomir Ljubojevic u Visegradu

“Mi treba da pokušavamo da izađemo iz svega toga, ako je optimizam naroda zdrav, volja naroda mora da ga prati, kao i optimizam i dobra podrška zdravih misli”, istakao je Ljubojević.

On je napomenuo da je vezan za šah, da prati i voli igre, ali da ne igra aktivan šah i izrazio žaljenje zbog toga što u novinama ne izlaze šahovske stranice, koje su nekada postojale.

Ljubojević je rekao da iz Andrićgrada nosi najljepše utiske, te da je to mjesto istorijsko, kao i da će ovakav sklop arhitekture i svega ostalog vratiti sjaj ovom gradu.

“Turisti koji budu dolazili imaće priliku da, pored onoga što mogu čitati u Andrićevim knjigama, vide kako to izgleda i imaće ljepšu sliku sa svim okruženjem i nadam se da će turizam procvjetati ovdje i da će se o ovome pročuti na raznim meridijanima svijeta”, dodao je Ljubojević.