Osveštana nova zgrada Bogoslovskog fakulteta

12.05.2016.

Bogoslovska zgrada u Foci

FOČA – Vikar Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, episkop toplički Arsenije osveštao je danas novu zgradu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči “Sveti Vasilije Ostroški”, koja je danas svečano otvorena.

Ovim činom završeno je obilježavanje krsne slave ove obrazovne ustanove – Svetog Vasilija Ostroškog.

Episkop Arsenije prenio je patrijarhove pozdrave i zahvalio Vladi Republike Srpske što je shvatila koliko je ovaj fakultet važan za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu.

“U ovom časnom učilištu učiće se i pripremati budući episkopi, sveštenici, veroučitelji. Neka svetlost Vaskrsenja Hristovog, koja svetli kroz čudotvorne mošti Svetog Vasilija Ostroškog iz ostroške stene i svetinje uvek svetli i pred profesorima i studentima da bi oni, prosvećeni tom Hristovom svetlošću, prosvetljavali srpski narod, učeći ga da se drži zapovesti Hristove i da živi po Jevanđelju Hristovom”, rekao je vladika Arsenije.

Vladika je dekanu Bogoslovskog fakulteta Darku Đogu uručio ikonu sa likom Isusa Hrista, poklon patrijarha Irineja.

Vladika Arsenije i Đogo su zajedno sa ministarom prosvjete i kulture Republike Srpske Danetom Maleševićem i episkopima zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem, dalmatinskim Fotijem i slavonskim Jovanom, presjekli svečanu vrpcu, čime je svečano otvorena nova zgrada fakulteta.

Episkop Grigorije je u novim prostorijama uručio Maleševiću najveće odlikovanje Bogoslovskog fakulteta – medalju, a zlatne plakete rektoru Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslavu Grujiću, prorektoru Stevanu Trbojeviću i dekanu Medicinskog fakulteta u Foči Milanu Kuliću za zasluge ovog fakulteta u razvoju Bogoslovskog fakulteta.