Ovih dana u Rogatici – Ubrzana sjetva krompira

21.05.2016.

sjetva krompira na Borikama (1)

ROGATICA – Loše vremenske prilike krajem aprila i u prvoj polovini maja usporili su proljećnu sjetvu u opštini Rogatica. To posebno važi za krompir koji je tradicionalno najzastupljenija sjetvena kultura širom opštine posebno na platou Borika.

To je razlog da se ovdje koristi svaki sat lijepog vremena da se posadi što više krompira čiji se optimalni rok polako izvlači. To je i razog da ovih dana na Borikama traktori brekću svakog dana od ranog jutra do kasnih večernjih časova. Oru se stare i nove njive i sadi sjemenski i krompir za jelo, kojim je, primjera radi, prošle godine bilo zasađeno preko 287 hektara.

sjetva krompira na Borikama (2)

Ozrena Planojevića, vlasnika DOO „Agros“ iz Rogatice i grupu njegovih radnika, sreli smo na jednoj od parcela u selu Sjeversko. Neumorno sade elitni sjemenski krompir koga ovog proljeća planira da zasadi na oko 300 dunuma vlastite i pod zakup uzete zemlje.

Do sada smo, reče Planojević, zasadili tek oko jedne trećine od planiranih površina iako raspolažemo sa dovoljno sjemena i mehanizacije. Pored ostalog, tu je i automatska dvoredna sadilica sa „košem“ koji prima 300 kilogramna i koja za 8 časova rada sadi i do 30 dunuma zemlje.

– Problem su samo vremenske prilike i vlaga u njivama. Sve ostalo nekako smo obezbijedili iako je ovo jedna od skupljih godina za sadnju krompira, reče Planojević, koji je u jesenjoj sjetvi na zakupljenim površinama u Rogatičkom polju posijao i 32,2 hektara ozime pšenice.

Tekst i foto: Sreten Mitrović