Pobusani ponedjeljak – Pomen za umrle

11.05.2016.

Grbolje u Cajnicu

ČAJNIČE – Na Pobusani ponedjeljak, na gradskom groblju „Rakovice“ sveštenici čajničkih parohija, posjetili su grobove i učinili pomen poginulim srpskim vojnicima koji su sahranjeni na ovom groblju, ali i svim upokojenim i sahranjenim na ovom svetom mjestu. Neraskidiva veza ljubavi, veže nas i posle smrti sa našim pokojnicima i našim milim i dragim srodnicima. Tako su i ove godine vjernici izašli da prisluži svijeće i učini molitvu za duše preminulih srodnika.

„Ovo je prvi dan da se poslije Vaskrsenja Hristovog molimo i pominjemo svoje umrle, pa smo sa molitvom i nadom na Vaskrsenje izašli da se pomolimo Bogu Vaskrsnom Hristu, da duše pokojnika primi u carstvo nebesko i rajsko naselje-rekao je prota Momir.

Prota dodaje da je u ovim krajevima običaj, da se ponese crveno jaje i da prilazeći grobu vjernici uzvikuju Hristos Vaskrse.

„Istovremeno je ovo bila prilika da se ove grobnice urede, kao i da se prebrišu nadgrobni krstovi-kaže Vasiljević.

Takođe je pohvalio mještane Miljena i ostalih sela koji su ove godine napravili zajedničku akciju čišćenja mjesnog groblja gdje su vrijedno radeći očistili i pokosili cijelo groblje, uredivši dio oko svake grobnice pojedinačno, i uklonivši sa groblja i oko groblja sve ono što je nepotrebno i narušava svetinju.