Posljedica mrazeva u Rogatici – Bez voća ove godine

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 17. маја 2016. 058.ba

Orah u Rogatici (1)

ROGATICA – Mraz i snijeg koji su zahvatili i područje opštine Rogatica u drugoj polobini aprila nanijeli su više štete na voću nego što su bile prve procjene.

Predsjednik Udruženja voćara u opštini Slobodan Obranović reče da se, sudeći po trenutnom stanju, ove godine može očekivati nešto jabuka i kasnih krušaka, a sve ostalo „obrao“ je mraz i uništio snijeg. Šta to praktično znači i kolike su štete pričinjene voću i voćarima vidi se po tome da ovdje ima preko 75000 stabala šljiva, po 14000 jabuka i krušaka, skoro 2000 trešanja, 1500 oraha i veći broj višanja i pitomih lješnika.

– Većina stabala svih vrsta voćaka vegitaciono se oporavlja, naravno bez nade da će donijeti rod, osim oraha. Kako stvari stoje neki će se i osušiti, a oni koji i „prežive“ bez roda će biti najmanje tri godine, kazuju poznavaoci ove vrste voća.

Orah u Rogatici (2)

Ostaje još pitanje šta će biti sa malinama na 69 dunuma zemlje, koliko je u posljednje dvije godine podignuto malinjaka.

– Procjena je poljoprivrednih stručnjaka, kazuje Milenko Šarenac, koji je u svom Sjeversku na dva dunuma podigao malinjak, da će šteta biti od 10 do 15 posto, jer su stradali novi lasteri-izdanci na rodnim granama.

Ostaje i pitanje da li će i koliko lokalna i šira društvena zajednica pomoći voćare u naknadi štete?

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: