Poznati poljski TV gastronom na Tjentištu snima serijal o BiH

SRNA - Aleksandra Janković - 06. маја 2016. 058.ba

Robert Maklovic

FOČA – Kulinarski novinar iz Poljske Robert Maklovic snimao je juče u Nacionalnom parku „Sutjeska“ četvrtu epizodu gastroserijala o BiH.

Na incijativu Ambasade BiH u Poljskoj, ovaj poznati putopisac i gastronom snima promotivni serijal o gastro i turističkoj ponudi BiH, koji će biti emitovan na poljskoj nacionalnoj televiziji, a na Tjentištu je isprobao specijalitete ovog kraja – gulaš od divokoze, pitu zeljanicu ispod sača, domaći sir i salatu od srijemuša.

„Hrana je odlična, sve je prirodno i domaće. Gulaš od divokoze je raritet, čudo, toga u Poljskoj nema, samo u Austriji“, priča Maklovic na solidnom srpskom jeziku.

Prije Tjentišta, snimio je četiri epizode u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru i Trebinju, a petu će, nakon „Sutjeske“, završiti u Višegradu.

On je istakao da je budućnost BiH u turizmu, koji je nazvao najboljom vrstom industrije. Maklovic je i istoričar, pa je u Nacionalnom parku Sutjeska, pored prirodnih ljepota, obišao i spomenike iz Drugog svjetskog rata.

„Film Sutjeska je meni i mojoj generaciji jedan od najvažnijih u životu“, naveo je on.

Za BiH kaže da je mozaik hrane i kulture.

„Ova zemlja je čudo, čista ljepota. Dosta Poljaka putuje do Dalmacije i najbolje bi bilo da uzmu jednu sedmicu više i putuju kroz BiH“, istakao je poljski gastronom, čije su emisije veoma popularne među njegovim zemljacima.

Dražen Brdar iz Turističke organizacije Banjaluka kaže da je ovo odlična promocija gastrokulture i prirodnih ljepota BiH.

„Poljska ima oko 37 miliona stanovnika, a Maklovic na društvenim mrežama ima oko pet miliona pratilaca“, istakao je Brdar.

On je naveo da Maklovic u sredinama koje promoviše snima jela karakteristična za to podneblje.

„U Banjaluci smo snimali ono što je specifično za Banjaluku – banjalučki ćevap, sir trapist, Nektar pivo. U Sarajevu je to bila tarhana čorba, u Mostaru punjena pljeskavica, a u Trebinju pastrmka iz Trebišnjice i grah poljak“, rekao je Brdar.

On je naveo da će prva epizoda o Banjaluci biti emitovana 22. maja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,