Prikupljeno 80 doza krvi

22.05.2016.

Krv u Visegradu

VIŠEGRAD – U Višegradu je danas organizovana akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u kojoj je prikupljeno 80 doza dragocjene tečnosti.

Akciji, koju je organizovalo Društvo dobrovoljnih davalaca krvi “Stara Hercegovina” iz Višegrada, odazvalo se desetak društava iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Predsjednik Društva “Stara Hercegovina” Pero Krstić rekao je da je prezadovoljan odzivom davalaca, te podsjetio da je ovo 14. akcija.

“Ove godine imamo goste iz Nikšića, Užica, Kraljeva, Jagodine, Banjaluke, Laktaša, Modriče, Gacka, Trebinja i LJubinja”, naveo je Krstić.

On je dodao da su Višegrađani pokazali humanost, zajedno sa ostalim gostima koji su darovali krv, napominjući da je više od 20 ljudi iz ovog mjesta učestvovalo u akciji.

Krstić je naglasio da u prošloj godini nijedan bolesnik sa područja Gornjodrinske regije nije imao potrebu da čeka krv, jer je ona bila obezbijeđena posredstvom društva “Stara Hercegovina”.

Načelnik Službe transfuzijske medicine Univerzitetske bolnice u Foči Senka Milić ocijenila je da je akcija bila uspješna. “U Višegradu smo tradicionalno i svaki put odavde odemo zadovoljni jer imamo zadovoljavajući odziv dobrovoljnih davalaca krvi”, rekla je Milićeva.

Milenko Eraković iz Nikšića kaže da je prije nekoliko godina sklopljeno prijateljstvo između društava iz Nikšića i Višegrada.

“Veliko nam je zadovoljstvo što smo u Višegradu. Do sada sam krv dao 52 puta”, rekao je Eraković i podsjetio da ova druženja podstiču ljude da učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

Predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi iz Užica Milenko Veselinović rekao je da je u Višegrad došlo 17 dobrovoljnih davalaca koji se svake godine odazivaju akciji u ovom gradu.