Promovisana knjiga “Andrić pored nas”

10.05.2016.

Andric pored nas 2

VIŠEGRAD – U Srednjoj školi “Ivo Andrić” u Višegradu održana je promocija knjige “Andrić pored nas”, čiji je autor Aleksandar Savić.

Urednik knjige Slavko Heleta rekao je Srni da autor u ovoj knjizi prenosi raznovrsna, često suprotstavljena mišljenja i stavove.

“Pažljivom čitaocu knjiga će omogućiti da uđe u suštinu Andrićevog života i njegovog neprolaznog djela, jer i njegovi najljući protivnici i kritičari polaze od nepobitne činjenice da imaju posla sa velikim književnikom i čovjekom ovjenčanim Nobelovom nagradom za književnost”, istakao je Heleta.

On je napomenuo da je Savić oživio svjedočanstva o Andrićevoj prisutnosti u gradu njegove mladosti iz kojih je očigledno da je ono prije posljednjeg rata bilo znatno šire, organizovanije i na većem kulturnom nivou.

Profesor srpskog jezika i književnosti Divna Vasić kaže da je autor godinama iščitavao i istraživao zanimljive tekstove, koji odslikavaju život i rad Andrića, a prije svega piščevu vezanost za Bosnu kao književni zavičaj, i Višegrad kao mjesto njegovog djetinjstva.

“Ovo je tematski zbornik radova poznatih stvaralaca, umjetnika i naučnika koji su svako na svoj način vidjeli i doživjeli djelo jedinog nobelovca Ive Andrića”, istakla je Vasićeva.

Andric pored nas 1

Ona je napomenula da su svi značajni istoričari književnosti pisali o Andriću, kao i mnogi značajni pisci i umjetnici.

“Korisno je kada Višegrađani proučavaju i pišu o Andriću i to je dobar znak da sazrijevaju generacije onih koji su svijesni veličine pisca i djela, kao i činjenice da je Andrićeva životna filozofija duboko vezana za ovaj prostor, da je on odavdje stvorio sliku o ljepoti svijeta, da je naučio poštovati velike i umne ljude i njihove zadužbine jer oni ostaju iza nas za vječnost”, naglasila je Vasićeva.

Autor knjige Aleksandar Savić rekao je da je kroz ovu knjigu želio da podstakne mlađe generacije da pišu o Andriću. “Kada bi svake godine neko pisao o Andriću, napravili bismo zbirku koja bi odslikavala sve po čemu smo mi prepoznatljivi, jer je Višegrad prepoznatljiv po mostu, a mi često zaboravljamo da moramo biti prepoznatljivi i po Andriću”, istakao je Savić.

On je dodao da je bilo još intrigantnih tekstova, ali da nije izostavio tekstove koji ponekad nisu afirmativni o Andriću.

Knjiga “Andrić pored nas” je zajednički projekat Izdavačke kuće “Dabar” Mitropolije dabrobosanske sa sjedištem u Dobrunskoj Rijeci i Srpskog sokolskog društva “Soko” iz Dobruna.

SRNA - Jovana Borovčanin