Rogatički penzioneri u svetinjama Istočne Hercegovine [FOTO]

29.05.2016.

Penzioneri iz Roge u Trebinju (1)

ROGATICA – Zahvaljujući ŠG „Sjemeć“, koje je obezbijedilo prevoz, penzioneri iz Rogatice bili su juče, 28. maja, na prvom ovogodišnjem izletu i nastavili tradiciju posjeta znamenitijim mjestima u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Penzioneri iz Roge u Trebinju (2)

Ovoga puta preko 70 penzionera u dva „Arominina“ autobusa boravili su u Trebinju i obišli tamnošnje svetinje – Hercegovačku Gračanicu i manastor Tvrdoš.

Penzioneri iz Roge u Trebinju (3)

„Trećepozivci“ iz Rogatice na brdu Crkvina u hramu Hercegovačka Gračanica, kao vjernoj kopiji manastira Gračanica sa Kosaova i Metohije, koju je izvršavajući testament srpskog pjesnika Jovana Dučića, 2000-te godine, uz prenos pjesnikovih posmrtnih ostataka iz SAD, podigao Bilećanin Branko Tupajić, koji živi u Čikagu, uz to što su se pomolili Bogu, divili su se arhitektonskim i drugim ljepotama ove svetinje i njene okoline.

Penzioneri iz Roge u Trebinju (4)

Ipak, vrhunac užitka ovog izleta bila je posteta manastiru Tvrdoš. O veoma bogatoj istoriji ove svetinje u njenom naosu penzionerima je govorio Radivoj Milić, koji, iako, kako reče, nije profesionelni kustos, ima istoriju manastira u „malom prstu“.

Penzioneri iz Roge u Trebinju (5)

Podsjetio je da je manastir Tvrdoš posvećen Uspenju presvete Bogorodice. Podignut je u četvrtom vijeku nove ere i zadužbina je cara Konstantina i njegove majke Jelene.

Penzioneri iz Roge u Trebinju (6)

Manastir, u kome se 1630. godine zamonašio Stojan Jovanović i dobio monaško ime Vasilije. To je sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški Čudotvorac, koji je postao i episkop Trebinjski, je rušen i obnavljan, u najcrnja vremena po monahe, napuštan je i ponovo useljavan, i tako sve do dolaska episkopa Atanasija (Jevtića) i sadašnjeg vladike Grigorija (Durića) kada je postao duhovni centar drevne Svetosavske eparhije Humske, koja datira od davne 1219. godine.

Penzioneri iz Roge u Trebinju (7)

Radivoj Milić rogatičke penzionere upoznao je i sa istorijom razvoja manastirskog vinogorja i tradicijom proizvodnje crnog i bijelog vina od autohtonih hercegovačkih sorti grožđa u manastirskoj vinariji. Proveo ih je i kroz stari manastirski podrum vina (16.vijek) u kome se nalazi sedam hrastovih bačvi sa po nevjerovatnih 5000 litara vina koje tu odležava potrebno vrijeme i tek onda izlazi na tržište. Neki od penzionera uvjerili su se u kvalitet manastirskog vina popivši čašu dvije.. Neki su opet kupili i ponijeli kući po bidon da se pohvale prijateljima i poznanicima.

Penzioneri iz Roge u Trebinju (8)

Mrlju na ovaj izlet penzionera stavila su dva događaja. Jedan je, opravdan, kvar na autobusu, koji je do opravke autobusa premošten ljubaznom susretljivošću autoprevoznika iz Gacka, ali su zbog toga njegovi putnici izgubili oko dva sata, i drugi, nimalo opravdan, što se nije realizovala i najavljena posjeta manastiru Svetih apostola Petra i Pavla, a nalazi se samo četiri kilometra od Trebinja. Za to je bilo vremena i zainteresovanih, koji su od 15 do 17 časova besciljno tumarali gradom na Trebišnjici.

Penzioneri iz Roge u Trebinju (9)