Rogatički srednjoškolci u Starom Brodu

31.05.2016.

ROgaticki maturanti u Starom Brodu (1)

ČAS ISTORIJE ZA OPOMENU GENERACIJAMA

ROGATICA – Realizujući obaveze iz Nastavnog plana i programa, grupa učenika Srednjoškolskog centra „27. januar“ iz Rogatice, prošle subote, 29.maja, odslušala je nesvakidašnji čas istorije. Umjesto kabineta, istorijskih karata i drugih nastavnih učila, lekcija je obrađivana u Starom Brodu, u kanjonu Drine, pred Spomen-obilježjem koje čuva sjaćanje na oko 6000 nedužno pobijenih Srba iz sela sa područja opštine Rogatica, Višegrad, Han-Pijesak, Kladnj, Sokolac, Olovo, Pale i okoline Sarajeva koje su ustaše zloglasne Crne legije Jure Francetića potpomognute tzv. muslimanskom milicijom iz okolnih sela u ovom i susjednim Miloševićima na putu prema Srbiji i slobodi pobile u proljeće 1942. godine.

ROgaticki maturanti u Starom Brodu (2)

O zločinu u Starom Brodu učenicima je čas održao profesor istorije Slobodan Perković. Tokom predavanja učenici su pažljivije nego ikad ranije slušali svaku izgovorenu riječ njihovog profesora. On je opet, inspirisan mjestom na kome se nalazio i posebno događajem o kome je govorio, imao svoj dan pa je većini slušalaca zastajao dah i navirale suze na oči.

– Najmasovnije ubijanje, rekao je profesor Perković, uglavnom nožem i tupim predmetima, silovanje žena i djevojaka ili tjeranje u nabujalu Drinu, bilo je 22. marta, a te godine i tog dana bio je praznik Mledenci. Pogrom nedužnih trajalo je sve do početka maja, kada su još žive žene, djecu i starce, slučajno ili namjerno, spasili Nijemci.

ROgaticki maturanti u Starom Brodu (3)

O stradanju u Starom Brodu i Miloševićima, zbog lažnog bratstva i jedinstva, u Titovoj Jugoslaviji, nije se smjelo govoriti. Ali, zato pamtile su vode ukroćene Drine i okolno stijenje kanjona i dolazećim generacijama tajno svjedočili preživjeli. Tako je bilo sve do posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata, posebno od 2008. kada je u znak sjećanja na ovaj zločin javno progovoreno i podignuto prigodno Spomen-obilježje koje je ubrzo postalo kultno a Stari Brod mjesto u koga se dolazi i odaje pošta nastradalim.

Učinila je to i ova grupa srednjoškolaca iz Rogatice. Svaki od njih položio je po cvijet na postament spomenika a u Spomen-kapeli u kojoj su ispisana imena jednog broja nastradalih prislužili svijeće zadušnice. Obišli su i sve ostale dijelove spomen-obilježja među kojima je i veliki krst koji dominira starobrodskom kotlinom.

ROgaticki maturanti u Starom Brodu (4)

Da dođu u Stari Brod, koji je, da podsjetimo, od Rogatice udaljen oko 40 kilometara, odslušaju nesvakidašnje predavanje i nezaboravno provedu jedan dan u netaknutoj prirodi, učenicima su omogućili Uprava njihove škole i načelnik opštine, koji je obezbjedio prevoz autobusom, i oni su im neizmjerno zahvalni. Tim prije što ih je većina prvi put posjetila ovo mjesto pijeteta u koje će, kako rekoša, ubuduće češće dolaziti.

Pred polazak kući, profesor Perković, završavajući svoj čas istorije, rekao je da njegova generacija nije dozvolila da joj se ponove Stari Brod i Miloševići i da se nada da, pamteći istoriju kao učiteljicu života, neće to dozvoliti i generacije koje dolaze.

Tekst: Sreten Mitrović | Foto: Nikola Miladinović