S Hristom ćemo vaskrsnuti [FOTO]

01.05.2016.

Vaskrs u Cajnicu (1)

ČAJNIČE – U hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, Pashalno, Evharijstijsko slavlje otpočelo je urankom u 5,00 časova, sa litijom oko hrama. I ove godine, kao i prethodne, vjernici čajničkih parohija, imali su čast i blagoslov da dočekaju i preuzmu Blagodatni oganj iz Sv. Grada Jerusalima.

Vaskrs u Cajnicu (2)

Svetom Božanstvenom Liturgijom načalstvovao je starješina hrama protojerej-stavrofor Momir Vasiljević, uz sasluženje protojereja Dragiše Simića i đakona Srđana Pjevca. Veliki broj vjernog naroda pristupio je Svetoj tajni Pričešća. U priočitanoj poslanici Nj. Sv. Patrijarha srpskog G. Irineja, koja je pročitana vjernom narodu, kao očinska briga i pouka između ostalog se poručuje: „Ne zaboravimo, draga braćo i sestre, da smo prizvani i da, gde god se nalazili i šta god radili budemo mirotvorci, na taj način svedočeći Boga Koji nam mir daje i jeste Mir naš. Iako smo svi različiti, ne smemo nikada da previdimo da smo svi stvoreni po liku Božjem i pozvani da budemo jedno u Hristu“.

Vaskrs u Cajnicu (3)

Na kraju Evharistijskog Sabranja, tradicionalno su podijeljena crvena Vaskršnja jaja. Proslava Praznika nad praznicima, onako kako to i Oci svjedoče, da je cijeli naš život zajedničarenje s Bogom (Evharistija), nastavljena je i van Čajničkog hrama.

Vaskrs u Cajnicu (4)

Po tradiciji i predanju starih održana su mnoga kulturna, tradicionalna i takmičarska dešavanja, dodatno ukrašavajući proslavu Pashe.

Vaskrs u Cajnicu (5)

Najprije je održana Vaskršnja tucijada u Domu kulture „Filip Višnjić“ u Čajniču gdje je od 80 takmičara najjače jaje imao Pavle Katana, koji je u finalu pobijedio Stefana Pejovića. Uz kulturno-umjetnički program održano je i takmičenje u nošenju jajeta u kašici, na kojem je od šest takmičara prvo mjesto osvojio Ognjen Ristanović.

Vaskrs u Cajnicu (6)

Takođe se danas održala i tucijada na Lukama, gdje je od 66 učesnika pobjedu odnio Radovan Karadžić, dok je drugo mjesto osvojio Dimitrije Radović.

Nagradu za najljepše našarano jaje dobio je Damjan Tadić. U Staroj crkvi priređena je izložba literarnih i likovnih radova djece iz obdaništa u čajniču, učenika osnovne škole i srednjoškolskog centra. Tema izložbe bila je „S Hristom ćemo vaskrsnuti“, a obogatile su je žene iz Kola srpskih sestara sa ručnim radovima, te više samostalnih Čajničkih umjetnika sa radovima posvećenih Vaskrsenju.

Vaskrs u Cajnicu (7)

Najbolje literarni rad napisala je Ljiljana Kovačević, dok je najljepši likovni rad naslikala Teodora Radmilović. Nagrade najboljima u svim kategorijama Vaskršnjih takmičenja uručene su na svečanoj akademiji, koju je nakon večernje službe priredio crkveni hor „Krasnica“. Večernje bogosluženje uveličalo je i prisustvo hora „Sveti Nikolaj Žički“ iz Čačka koji je predvodio protojerej Srboljub Hadži-Stojković.

Vaskrs u Cajnicu