Vapaji iz napuštene barake (VIDEO)

Višegradske vijesti – R. Tasić - 04. маја 2016. 058.ba

KATARINA-SA-MAJKOM-BILJANOM

FOČA – I dok u ovim vremenima mnogi žive u izobilju i blagostanju, na račun svog nerada ili tuđeg rada, porodica Vasiljević iz Foče je osuđena da bukvalno preživljava. Pored neizliječive bolesti djeteta tročlana porodica živi u stanu koji nije nikako dostojan ljudskog življenja.

Ako se vjeruje u sudbinu, ona se, na neobjašnjiv način, žestoko poigrala sa životom Biljane Vasiljević iz Broda kod Foče, samohrane majke, kojoj je svaki naredni dan, umjesto radosti – patnja a životni put neizvjestan.

Biljanina kćerka Katarina je od rođenja dijete sa posebnim potrebama, totalno je slijepa, ne čuje i teško komunicira sa okolinom .

“Njoj je potrebna njega 24 sata, mora uvijek biti neko uz nju, ništa ne zna niti razumije, moramo je hraniti i oblačiti jer ona to ne može, “ priča Biljana.

Neimaština je najčešći gost porodice Vasiljević. Sva briga oko obezbjeđenja sredstava za život pala je na leđa ove nesrećene majke.

“Pošto nisam imala nikakvih primanja ni pomoći bila sam prinuđena da radim kao fizički radnik u pilani i od te plate izdražavamo se nas troje, sin – učenik, ja i Katarina. Otac je djecu ostavio, otišao u nepoznatom pravcu pa nemamo nikakav kontakt s njim, niti šalje pomoć a vidite i sami u kakvim uslovima živimo”, jada se Biljana.

Dok Biljana u pilani radi najteže muške poslove, istovara i utovara građu, njena majka Ilinka brine o bolesnom djetetu.

“Uslovi za stanovanje i porodice i djeteta su nikakvi, nemaju kupatila, zidovi se ruše, krov prokišnjava, Katarina stalno udra glavom o zid koji se urušava pa moramo da ga malterišemo i tako iz dana u dan, “ priča Ilinka Čančar.

I ona objašnjava da je djevojčica često nervozna, da nešto traži a niko ne razumije šta, pa onda vrišti, grebe sve oko sebe.

Svjesna svoje situacije Biljana ne traži mnogo. Najveći problem ove porodice je stan. Ona živi u nekad napuštenoj baraci, bolje rečeno rupi, sa prozorima kao puškarnicama.

“Očajne su prostorije u kojima Katarina boravi cijeli dan i noć jer se i zidovi se obrušavaju na nju. Najvažnije je da nam se obezbjedi krov nad glavom a nekako ću od svog rada zaraditi za hranu i odjeću,” govori majka Biljana.

Predsjednica udruženja djece sa posebnim potrebama u Foči Jelena Vilotić posjetila je pred Vaskrs ovu porodicu i donijela jaja i slatkiše za djecu .

“Mi u Udruženju imamo 56 korisnika ali Katarina je jedan od najtežih slučajeva, “ kaže Vilotićeva.

Da li će vapaj iz napuštene , polusrušene, tamne i depresivne barake stići do svijesti i savjesti onih koji na bilo koji način mogu pomoći ovoj porodici. Nadam se da hoće i da ćemo sledeći put vidjeti Vasiljeviće u uslovnom stanu sa više vjere i nade u bolji život.

Kontakt za pomoć:
Biljana Vasiljević Tel : 065-200-310
Žiro račun 555-8000026766186 kod Nove banke Foča

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,