“Zlatni pir” bračnog para Radomira i Vinke Bukva iz Rogatice

02.05.2016.

50 god Bukva (1)

PET DECENIJA U LjUBAVI I ZAJEDNIŠTVU

ROGATICA – Na Vaskrs davne 1966. u bračne vode uplovili su Radomir-Rade Bukva i Vinka Vukojčić iz Rogatice.

Mlada, seoski djevojčurak, kojoj je bilo tek 20-tak ljeta, došla u kuću u kojoj je rođeno čak 12-toro djece od kojih sedam kćeri i pet sinova. Što se tiče mladoženje, tek je bio zakoračio u 23 godinu i bio je deveto dijete u oca Mihajla i majke Mileve iz sela Kalimanići na granici opština Rogatica i Sokolac. Ispred i iza njega jedan fudbalski klub sestara i braće. Porodica seljačko-radnička skromnog imovnog stanja. Uz bavljenje poljoprivredom otac je bio i fizički šumski radnik, a majka domaćica i žena heroj. Za to „odličje“, da se dodjeljuje, dovoljno bi bilo reći da je rodila, nikad uz pomoć ljekara i babice, i na noge podigla 12-toro djece, a gdje je ostali život žene na selu.

Do Radove ženidbe i Vinkine udaje, pričaju oni, došlo je spontano. Poslije nekoliko viđenja na seoskim sijelima i dva-tri na crkvenim skupovima, Radomir i Vinka donose odluku – uzimamo se. Bio je to poluilegalan dogovor – da ne znaju u rodu djevojke, a u rodu mladoženje ovlaš je vijest proturena i zato su po djevojku pošli samo budući mladoženja i golobradi, mlađi brat, Tomislav-Tomo da bude djever, ako djevojka baš pristane da pođe sa njima.

50 god Bukva (2)

– I, bogami, pristala je. Pet-šest kilometara od njenog Točionika, preko Točionskog polja, Parinja, Točila i Obarka do naših Kalimanića prešli smo, zna se, pješice. Na domak sela mladoženja je postao čajo i iz svog glasa „obavještavao“ da idu svetovi – mašala, mašala, ženi se Radomir Bukva. Glas je došao do posljednje kuće u selu. Selo često, puno omladine i skromna svadba je počela. Tako je počeo i zajednčki život moga brata i snahe, prisjeća se 50 godina poslije Tomislav-Tomo Bukva na prigodnoj svečanosti koju su uz „zlatni pir“ i tek minuli Vaskrs priuštili Radomir i Vinka, kod njihove kuće u selu Gučevo nedaleko od Rogatice.

Radomir i Vinka 50-godišnjicu zajedničkog života dočekali su kao penzioneri.

Rade je počeo kao mlad poljoprivredni tehničar, a završio kao direktor JP „Vodovod i kanalizacija“ u Rogatici, a Vinka je penziju zaradila kao ugostiteljski radnik i vrstan kulinar.

Djece, nažalost nisu imali, a kada su Radovi otac i majka umrli 1987, u istoj 96 godini života, iza sebe su ostavili 93 potomka.

50 god Bukva (3)

– Božije je to proviđenje i mi tu nisamo mogli ništa učiniti, kazuje Vinka.

– Pedeset godina braka nije mala stvar, dodaje Radomir. Svašta se doživjelo i proživjelo. Izdržasmo moja Vinka i ja uz dosta ljubavi, ali i teških, ponekad komičnih i radosnih trenutaka. Bilo je i smrti u porodici. Za neke smo čak mislili da ih ni preživjeti nećemo. Uvijek smo se oslanjali jedno na drugo i zahvaljujući tome, razumjevanju i obostranoj podršci evo dogurasmo i do „zlatnbog pira“. Kažu sada će biti lakše, kazuje u šali Radomir, koji je i poznati šeret uz, pored ostalog, onu kad pada kiša: „Bježite žene pod Bukvu“?!

Na svečanosti povodom „zlatnog pira“ okupio se veliki broj članova porodica slavljenika i prijatelja. Došla rodbina sa svih strana svijeta. Među njima je i Vinkin svak (muž od sestre) 85-godišnji Milan Pušonja iz Džimrija kod Han-Pijeska. Došao starina da podrži Rada i Vinku da i oni dožive njegove godine. Došli i brojni prijatelji, donijele cvijeće i druge poklone, uptili čestitke i želje za još puno godina zajedničkog života na putu do „dijamanskog pira“.

Put do tog „zvanja“ poželjeli su i mladi muzičari višečasovnom svirkom predvođeni harmonikašem Vasom Trampićem.

Tekst i foto: Sreten Mitrović