Boričke lijeske remek djelo prirode

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 21. juna 2016. 058.ba

Rogatica-mlado drvo lijeske na Lijesci (3)

ROGATICA – U neposrednoj blizini raskršća na kome se od regionalnog puta Rogatica – Višegrad preko planine Sjemeć odvaja put prema Borikama i dalje prema Han-Pijesku nalazi se malo selo Lijeska. Ime je, po svemu sudeći, dobilo po dva rariretna drveta mečije lijeske. Staro za koga šumarski stručnjaci tvrde da je staro više od 200, a neki aneki opet tvrde i da ima preko 450 godina.

Rogatica-mlado drvo lijeske na Lijesci (1)

Bez obzira na to ko je u pravu jedno je sigurno. Mečija lijeska na Lijesci impresionira svojim veličinama. Visoka je 14 metara, prsni prečnik joj je 166 centimetara i širona krošnje 15 sa 12 metara.

Na samo 20-tak metara od stare, nalazi se mlada lijeska, koje mnogi upoređuju sa majkom i kćerkom. Kćrka lijeska stara je oko 80 godina i po svojim osobinama i ona predstavlja remek djelo prirode.

Rogatica-mlado drvo lijeske na Lijesci (2)

Iako su u punoj rodnosti, ove godine ni jedna ni druga neće donijeti rod. Razlog je aprilski mraz koji je „obrao“ i lješnike.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,