Intervju sa Đorđem Karadžićem

19.06.2016.

Djordje Karadzic (1)

KAD PADNEŠ USTANEŠ

ČAJNIČE – Čajniče ima neku ljepotu duha, duha naše mladosti i našeg bića. To ćete najbolje vidjeti na primjerima mladih, onih koji zrače nekom posebnom harizmom koja vas prosto natjera da se i vi osjećate bolje. Djeca koja naš grad čine boljim mjestom.

Jedan od njih je Đorđe Karadžić. Simpatičan, drag, unosi vedrinu, zrači pozitivnom energijom. Dečkić nasmijanog lica, košarkaš, član KUD-a, talentovan za mnogo toga. Prava ljepša slika Čajniča.

NN: Običaj je da sagovornika na početku svakog intervjua pitamo za persiranje. Pa hoćemo li se persirati?

ĐORĐE: Meni je svejedno, kako hoćete.

NN: Onda nećemo. Za početak kako bi se ti predstavio našim čitaocima?

ĐORĐE: Važi onda. Pa ja sam Đorđe Karadžić iz malog grada Čajniča. Volim sport, a najviše košarku. Volim da se družim i da stičem nova prijateljstva. Volim humor i samim tim ću da upišem Akademiju dramskih umjetnosti. To je ono najvažnije o meni.

NN: Koliko dugo treniraš? Koju poziciju igraš?

ĐORĐE: Košarku treniram jedanaest godina. Igram na poziciji šutera.

NN: Tvoj klub uprkos slabim uslovima za rad ostvaruje sjajne rezultate u mlađim kategorijama. Ti si dio tih uspjeha. U čemu je tajna vaše uspješnosti?

ĐORĐE: Slobodno mogu reći da moj klub trenira u stvarno užasnim uslovima. Uspjehe nižemo jedan za drugim i ključ našeg uspjeha je to što dišemo kao jedan. Postoji ta neka hemija među nama koja nas povezuje. Treniramo naporno i samim tim postižemo naše željene ciljeve.

NN: Koji bi trenutak u dosadašnjoj karijeri izdvojio kao omiljeni?

Djordje Karadzic (3)ĐORĐE: Moja prva trojka. Bio sam ponosan i pun sebe.

NN: Možeš li nam to detaljnije opisati?

ĐORĐE: Igrali smo protiv KK “Sutjeska” iz Foče. Bližio se kraj utakmice u kojoj smo vodili 30 razlike. I trener me napokon uveo u zadnjim minutima utakmice. I pogodio sam tu famoznu prvu trojku . Moji saigrači su bili presrećni, a naravno i ja, jer su to moji prvi poeni u karijeri i pamtiću ih dok sam živ.

NN: Vidi se da voliš ovaj sport. Reci nam šta on tebi znači, šta ti košarka predstavlja?

ĐORĐE: Ona mi predstavlja zadovoljstvo, jer kada sam na terenu, ja sam na sedmom nebu. Prosto košarka je moj život. Ona me čini srećnim.

NN: Pratiš li NBA, Evroligu? Za koga navijaš?

ĐORĐE: NBA slabije pratim pošto je kasno i nemam vremena za to. A Evroligu pratim. Navijam za Fener zbog naših sjajnih igrača Bogdana Bogdanovića i Nikole Kalinića. A pored evropskih klubova, naravno navijam za Partizan.

NN: Imaš li košarkaškog ili sportskog idola?

ĐORĐE: Naravno, svako ko se bavi bilo kojim sportom ima svog idola koji ga motiviše da uspije u sportu kojim se bavi. Moj košarkaški idol je Kobi Brajant, a sportski idol mi je bio Muhamed Ali, koji je nedavno umro.

NN: Šta očekuješ od Kvalifikacija za Rio? Hoće li Srbija uspjeti da se plasira na OI?

ĐORĐE: Pa očekujem puno toga od naše Srbije. Ima sjajan tim i odličnog selektora, nadam se da će uspjeti da se kvalifikuje za dalji tok takmičenja tj Olimpijske igre u Riju. Prošlih godina su pokazali kako znaju biti sjajan tim i postići puno toga. Oni su naš ponos.

NN: Ljudi, naši sugrađani, tvoji školski drugovi i saigrači te opisuju kao pozitivnu, zabavnu i prije svega sjajnu osobu. Često baš potenciraju tvoj humor. Da li je to ta tvoja strana u kojoj se krije budući glumac?

ĐORĐE: Pa trudim se da budem dobar sa svima, širim neku pozitivnu energiju u društvu i zbog toga me svi vole. Trudim se da u svakoj situaciji oraspoložim ljude koji se nalaze u mojoj blizini. Ako ne uspijem napraviti neki veći uspijeh u košarci, očekujte me onda na televiziji.

Djordje Karadzic (4)NN: Šta te privlači ka glumi?

ĐORĐE: Pa to je pored košarke moja druga strast. Glumu sam zavolio od malih nogu. I privlači me taj svijet glumaca, a naravno i njihova popularnost.

NN: Popularnost? Da u tome ne igraju svoju ulogu djevojke?

ĐORĐE: Pa popularnost je takoreći želja svih nas. I svi žele da postanu popularni, bilo to zbog djevojaka ili zbog nečeg drugog. A naravno da su djevojke jako bitan faktor.

NN: Da li ti imaš nekoga posebnog?

ĐORĐE: Naravno da imam. Ne mogu reći da mi je djevojka, ali je volim iznad svega. Ona je takođe moja podrška u svemu što radim.

NN: Imaš zid pun diploma. Možeš li nam reći kakve su to diplome i nagrade?

NN: Moja soba je suviše mala da bi mi stalo sve na zidove. Naravno da mogu, to su razne diplome: mister kampa u Kumboru, diploma za osvojeno prvo mjesto u takmičenju iz Demokratije, diplome za osvojene nekih od pojaseva za karate, zahvalnica za učešće na konkursu likovnih i literarnih radova, osvojeno prvo mjesto na izložbi radova na temu “Jasenovac”, priznanje od vlade Republike Srpske za postignuti uspijeh na Republičkom takmičenju u košarci, diplomu za najstrasniju masku kampa i mnoge druge. Tu su još i osvojene razne medalje, kao npr: tri godine uzastopni viceprvaci u košarci, zlatna medalja na republičkom takmičenju u košarci, zlatna medalja na regionalnom turniru u odbojci i mnoge druge.

NN: Aktivna si osoba. Pored svih tih aktivnosti imaš li neki hobi? I koliko uopšte slobodnog vremena imaš?

ĐORĐE: Pa hobi mi je gledanje filmova i ganjanje djevojaka, trećeg nema. Slobodnog vremena imam vrlo malo, kuća mi služi samo da prespavam. Svaki novi dan, nova avantura.
Pošto mi ostane malo slobodnog vremena, utrošim ga na svoje opšte znanje, uzmem knjigu i počnem sa učenjem.

NN: Čitaš li knjige?

ĐORĐE: Kad ugrabim slobodno vrijeme, pročitam poneku knjigu. Ne radim to često, ali mi dobro dođe neko književno djelo.

NN: Imaš li omiljenu knjigu? I film?

ĐORĐE: Omiljena knjiga mi je roman “Dok nisam srela tebe” od Džodžo Mojes po kojem je rađen i film. A pored toga, meni drag film je i Apokalipsa. I naravno ne smijem zaboraviti film “Titanik” koji mogu pogledati milion puta i neće mi dosaditi.

Djordje Karadzic (2)NN: Šta te privuče nekoj knjizi?

ĐORĐE: Pa najviše volim da čitam neke ljubavne priče pošto mi je to nekako blisko srcu. Kada je dobra priča nije mi teško čitati godinu dana.

NN: Da li knjige mogu da te nauče nečemu korisnom, i primjenljivom u stvarnosti?

ĐORĐE: Naravno da mogu. Ja sam mlad momak i još imam puno toga da naučim. Knjige u tome mogu zaista puno da nam pomognu i preporučujem svakome da svoje slobodno vrijeme iskoristi čitajući.

NN: Knjige nam nude heroje, junake kojima se divimo. Spomenuo si svoje sportske idole, a reci nam ko ti je stvarni heroj? Kome se diviš, ko ti je idol, u svakodnevnom životu?

ĐORĐE: Pored svih tih idola i sportista, moj stvarni heroj je moja mama. Poslije očeve smrti izborila se za mene i moja dva, starija brata. Podigla nas je i odgojila od malih nogu. Naučila nas je mnogo stvari u životu, ali najbitnija je kultura i poštenje. Sada smo veliki momci, moja braća i ja, i gledamo na bilo koji način da se odužimo našem velikom heroju. Da nam otac nije nastradao kad smo bili jako mali sve bi nam bilo mnogo lakše. Ali šta je, tu je, život se nastavlja. Kada padneš, ustaneš, očistiš prašinu i nastaviš dalje. Takav je život. Pun uspona i padova.

NN: To su divne riječi. Iz njih se vidi veličina tvoje mame. Da li te je gubitak oca na neki način odredio kao osobu?

ĐORĐE: Bio sam vrlo mali kad mi je otac umro, to me je jako potreslo i moj život se promijenio. Imao sam kriznih trenutaka poslije njegove smrti. Imao sam razne noćne more i razna priviđanja zbog kojih nisam mogao da spavam. Zaključavao bih se u svoju sobu i čitao Sveto pismo, ono me je smirivalo. Poslije mnogo vremena naučio sam da se nosim sa tim, i da nije sve izgubljeno. Ostala su mi moja braća i mama koje volim iznad svega.

NN: Znači vjera ti je dala utjehu? Šta tebi vjera znači?

ĐORĐE: Moja vjera mi je puno pomogla. Dala mi je neku snagu da se nastavim boriti. Vjera mi puno znači. I ja vjerujem da je moj otac sa andjelima i da je blizu Boga. I molim se za njega i oprost grijehova.

NN: Gdje sebe vidiš u budućnosti?

ĐORĐE: Život je takav da nikad ne možes pretpostaviti šta će ti život donijeti. Tako da je još rano govoriti o tome.

NN: Za kraj, šta bi poručio Čajničanima, i mladim i starim?

ĐORĐE: Mladima bih preporučio da se što više bave sportom, da se sklone sa ulica, jer tu neće naći svoju sreću. Život je kratak, tako da živite život punim plućima. Starima bih preporučio da više vremena provode sa svojom djecom, jer su ona najveće blago ovog svijeta.

To je bio šarmantni Đorđe Karadžić, ljepša, zabavnija i pozitivnija strana Čajniča.