Mala matura u Čajniču

02.06.2016.

Mala matura u Cajnicu (7)

ČAJNIČE – Večeras se u prostorijama OŠ “Jovan Dučić” održava Mala matura za učenike devetih razreda čajničke škole.

Mali maturanti, budući srednjoškolci, tradicionalno su  se okupili kod Hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Srećni, i uzbuđeni zbog ovog vrlo važnog događaja u njihovim mladim životima, fotografisali su se sa rodbinom i prijateljima.

Večeras zabava, a sutra već na njeno mjesto stupa ozbiljnost, izbor srednjih škola, i prvi korak ka odrastanju i onome što će ih sve definisati u budućnosti.

Đak generacije, Đurđica Simović ne krije uzbuđenje zbog izazova koji je očekuju. Ona je već odabrala šta će upisati:

“Osjećam se ponosno i zadovoljno što sam đak generacije naše osnovne škole. Dalje školovanje ću nastaviti SŠC “Petar Petrović Njegoš” u Čajniču, gdje ću upisati Gimnaziju, opšti smjer. U nastavku školovanja očekujem, sticanje novih znanja i ostvarivanje dobrih rezultata za šta ću se maksimalno truditi i zalagati.”

Ne sumnjamo da će to zaista tako i biti.

Mala matura u Cajnicu (1)

Milija Karadžić, inače kadet KK “Vrelo”, kaže da će upisati Šumarsku školu koja bi trebalo da ove godine krene sa radom. A što se tiče očekivanja od srednje kaže:

“Prije svega se radujem druženju sa drugovima, i učenju novih stvari. Svakako da neće biti lako, ali davno su naši stari rekli da bez muke nema nauke!”

Mudro zbori dječak Milija.

Mala matura u Cajnicu (6)

Njegov saigrač iz “Vrela” super talentovani Aleksandar Šubara na naše pitanje šta će upisati šaljivo odgovara:

“Upisaću vjerovatno Ekonomsku školu i očekujem da ću je završiti!”

Dodaje da će mu faliti neke stvari iz osnovne škole, ali da se raduje novim iskustvima:

“Pa to je život, uvijek idemo naprijed, tako postajemo bolji!”

Mala matura u Cajnicu (2)

Njegov školski drug, uspješni karatista  Vukašin Klisura je imao nedoumica oko upisa, ali ih je riješio. Rekao nam je šta planira upisati:

“Prije nekolilko dana sjedio sam kod kuće, razmišljao sam šta bij mogao da upišem u srednjoj školi. Odlučio sam se za Šumarsku. Odlično je što su uveli taj smjer.

U osnovnoj školi sam stekao mnogo znanja, a nadam se da ću u srednjoj još više.”

Nema razloga da ne bude tako.

Mali maturanti se ne ističu samo u sportu, ili učenju, već i drugim aktivnostima kao što je igranje folklora u KUD “Izvor”.

Mala matura u Cajnicu (3)

Jedna od onih koja u slobodno vrijeme uči tradicionalne srpske igre i plesove jeste i Slađana Vrećo. Ona takođe školovanje nastavlja u Čajniču.

“Upisaću gimnaziju. Nedostajaće mi osnovna škola, ali radujem se srednjoj. Mislim da će u srednjoj biti teže, ali uglavnom će biti lijepo.”, optimistično poručuje Slađana.

Raduje optimizam i odlučnost čajničke budućnosti.

Mala matura u Cajnicu (4)

Njena koleginica sa folklora, Gordana Savić takođe ima velika očekivanja, ali i pomalo nostalgije:

“Upisaću gimnaziju ovdje u Čajniču. Povodom kraja osnovne škole osjećam se pomalo tužno. Mnogo mi je žao što napuštam osnovnu školu, jer sam tu provela 9 godina.

Od srednje očekujem mnogo više. Očekujem nove izazove, nove stvari koje će mi u životu još više pomoći. Nadam se da ću u srednjoj školi biti još bolja nego u osnovnoj. Očekujem jedan veliki uspijeh.”

Uspijeh dolazi onima koji ga zasluže, baš kao ga zaslužuje Gordana.

Mala matura u Cajnicu (5)

Arsenije, jedan od blizanaca Tanasković, inače dječak jako lijepog glasa, talentovan za pjevanje kaže:

“Ja ću upisati Šumarstvo, a moj brat Vukan Gimnaziju. Uzbuđen sam, imam velika očekivanja i nadam se da ću ih ispuniti. Biće to novo, divno iskustvo.”

Nama ne preostaje ništa drugo osim da maturantima poželimo puno sreće i uspijeha. Oni nam svima ulivaju nadu u bolje čajničko sutra.