MUHIKA: Bez ljubavi život ne postoji, a ljubav je pre svega sloboda

29.06.2016.

Muhika Sajam

ANDRIĆGRAD – Reči ljubavi, reči života, reči slobode i poruka velikog Muhike iz Andrićgrada: „U dugim danima samoće naučimo sam jedno – ljubav treba negovati, ona je krhka biljka, bez ljubavi život ne postoji a ljubav je pre svega sloboda. To je sloboda da možete gledati u sunce, da se možete boriti, i da vam to niko ne može uskratiti!

Hoze Muhika, doskorašnji predsednik Urugvaja, neumorni borac za sirotinju svuda po svetu, za jednoskost i pravdu, otvorio je večeras u Andrićgradu prvi Sajam knjige i odmah poručio:

– Već sad znam da će ovaj sajam dugo trajati, i da će biti otvaran mnogo godina!

Toplo dočekan u Andrićgradu, pozdravljen aplauzima, Muhika je svoj govor počeo tek zahvalivši se – životu!

– Hvala mom prijatelju Kusturici! To što sam ovoliko daleko od moje zemlje, pomaže mi da shvatim veličinu ovogo napaćenog, izudaranog prostora i njegove kulture. Prelepo je večeras stajati u sred ovog spomenika kulture. Knjiga je u osnovi civilizacije, a civilizacija je ta koja slabašnom, krhkom čoveku omogućava da dosegne i časove slave i časove bola i da uvek ide dalje. Iz dna svog izudaranog, napaćenog srca naučio sam ono najvažnije – da volim ljude, da volim život, da uvažavam ljude, mržnja je korov, nju ne treba trpeti – rekao je Muhika.

Matija Beckovic

Pre slavnog Urugvajca govorio je Matija Bećković koji je poručio da ima i većih gradova i većih sajmova, ali da je Sajam knjige u Andrićgradu – sajam na sajmovima, upravo zato što je u gradu koji je posvećen – piscu!

– Knjiga je bila na početku, knjiga će biti na kraju, a knjiga je veliki, najveći izum! Poštovani čitaoci, sinovi i kćeri Ive Andrića, čast mi je da sam večeras ovde, na sajmu u njegovom gradu. Sajam knjige, a ne knjiga, jer, knjiga je jedna, iz nje su nastale sve druge – rekao je Bećković.

Goste sajma, posetioce pozdravio je i književnik Vladir Kecmanović koji je rekao da ne postoji grad u kome sajam knjiga ima više smisla i više simbolike.

U programu na ulicama i trgovima Andrićgrada večeras su učestvovali gudački kvartet Banjalučke filharmonije, Prvo pevačko društvo iz Beograda, članovi KUD-a iz Trebinja, trubači Ivana Jovanovića iz Užica…