Neočekivane nevolje rogatičkih malinara

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 15. juna 2016. 058.ba

Milenko Saranac (2)

SUŠENjE MALINA ZBOG MRAZA I VLAGE

ROGATICA – Prema mišljenju mnogih poznavalaca ništa se brže i bolje u opštini Rogatica nije primilo kao maline. Uz podršku Saveza proizvođača jagodičarskog voća u BiH i Udruženja voćara „Drina“ iz Kantona Goražde, preko projekata „Karitasa“ za unapređenje proizvodnje voća, prvi, probni, malinjaci nikli su 2014. Danas ih, kako reče predsjednik Opštinskog udruženja voćara Slobodan Obrenović, već ima preko 80 kod isto toliko proizvođača i na blizu 200 dunuma zemlje uz tendenciju stalnog rasta i broja zainteresovanih i količina zemljišta za uzgoj malina.

Među rogatičkim malinarima je i Milenko Šaranac, Nakon analize zemljišta i ocjene stručnjaka o pogodnsti parcele i klimatskim uslovima, on je na dva dunuma zemlje u rodnom selu Sjeversko podigao malinjak u kome je posadio maline sorte vilaret.

Milenko Saranac (1)

Sa DOO Hipeks iz Novog Goražda sklopio je ugovor o kreditu za sadnice, opremu i stručni nadzor, ali i kasniji otkup roda. Angažovanjem članova porodice, malinjak je podignut i ove godine, u grejs periodu, očekivao se prvi rod.

– Možda će nešto i biti ali ni blizu očekivanog. Razloga je više a osnovni su rano kretanje vegetacije koje je dočekao aprilski mraz i stalna vlaga u zemljištu. To je uticalo na propadanje i sušenje i do 30 posto stabljika malina. Sve osušeno moralo se počupati i na njegovo mjesto posaditi nove sadnice koje će uz moj neplanirani trud i ostale troškove na rod doći eventualno iduće, a možda tek 2018. godine kada bih ja već trebao da kreditoru kroz rod malina vratim 70 posto vrijednosti od oko 5200 maraka duga. Veliko je pitanje hoću li ja to moći ispoštovati, zabrinuto kazuje Šarenac.

– Ovo što se dešava u mom malinjaku, naglašava Šarenac, nije samo moj problem. U kontaktu sa ostalim malinarima saznao sam da i oni imaju sušenja stabljika malina na što i pored najbolje volje ne mogu da utiču. Razumjevanja će trebati i od kreditora i od šire društvene zajednice kroz podršku proizvodnji.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,