Obnova kulturno-istorijskog znamenja

15. juna 2016. 058.ba

Kuca Paja Djukovica

ČAJNIČE – Mali grad Čajniče, koga čuvaju i štite brda sa svih strana, poznato je ne samo po velikom bogastvu, šume i vode, već i jednim vrijednim znamenjem koji se nalazi u njemu. Riječ je o kulturno-istorijskom nasledju opštine Čajniče, stara kuća „Paja Đukovića“, koja je napravljena u prvoj polovini 19 vijeka, a obnovljena ove 2016. godine, s namjerom da se napravi muzej u kome će se čuvati one najstarije stvari koje imaju porijeklo čak i iz Austrougarske i Turske vladavine. Brigu da očuva ovo blago i stvari neprocjenjive vrijednosti izrazio je praunuk Milan Kosovski.

Prema riječima Kosovskog stara kuća „Paja Đukovića“, kako je dobila i naziv jedna je od najstarijih znamenja čak i 200 godina u nazad, u gradu a i u istočnom dijelu RS i BiH.

Vrijedne rukopisne knjige, stari satovi, đačke knjižice iz vremena kraljevine SHS, Albanska spomenica, tkani ručni radovi svjedoci su bogatog duhovnog i kulturno-istorijskog nasljeđa srpskog naroda.

Stara kuća je evidentirana od Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa Republike Srpske -kaže Milan.

Kosovski je istakao da nije preduzeo određene mjere vlaga bi vremenom uništila sve ono što je vrijedno. „Posljednjih godina došlo je do velikog obrušavanja kuće, zbog čega je prijetila opasnost od uništavanja stare tvorevine, neprocjenjive vrijednosti, tako da su zahvaljujući pomoći od strane UNDP-a i opštine Čajniče, osigurani temelji i urađen prvobitni krov“-rekao je Kosovski.

Za potpunu obnovu ovog nacionalnog blaga bilo je potrbno materijalnih i novčanih sredstava, koje je kako kaže Milan većinom sam obezbjedio.

On je dodao da je na starim auntentičnim kamenim temeljima ponovo izniklo zdanje u nekadašnjem prvobitnom izgledu.

„Posebno se ističe krovna pokrivka od drveta zvana šindra, ono što je danas prava rijetkost i što je čini posebnom i izuzetnom“-istakao je Milan.

Takođe ono što objekat čini primamljivim je kamena prostorija zvana magaza i autentična vrata koja su ručno napravljena od željeza kao što je to nekada bilo u stara vremena.

Milan Kosovski je rekao da će namjena kuće biti poluotvorenog tipa, „Srpska-bosanska etno kuća“ koja će predstavljati mjesto edukacije i druženja naroda.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: