Pedeset godina „Viziona“ u Rogatici [FOTO]

29.06.2016.

50 god Vision (1)

TRADICIJA I KVALITET BREND FIRME

ROGATICA – Njegova ekselencija Stanimir Vukićević, ambasador Republike Srbije u BiH, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović, gradonačalnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Milorad Jagodić, načelnici opština Rogatica Tomislav Puhalac, Višegrad Slaviša Mišković i Čajniče Goran Karadžić i brojni poslovni partneri i drugi gosti u smiraj tek minulog vidovdanskog dana bili su na obilježavanju 50 godina rada preduzeća za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina „Vizion“ u Rogatici.

50 god Vision (2)

Početak je bio na Vidovdan davne 1966. kada je mesar Stojan Nerić napustio sigurnu državnu firmu i sa suprugom Nadom zakoračio na u to vrijeme izuzetno nesigurni put privatnog preduzetništva otvorivši malu privatnu mesaru. Koliko je to bilo nesigurno, najbolje govori podatak da je to bila tek druga takva mesnica u BiH i prva u cijeloj sarajevsko-romanijskoj regiji. Prolazeći kroz sve i svaštga, i od male mesnice u objektu uzetom pod zakup, nakon 50 godina došlo se do jednog od najuspješnijih radnih kolektiva ne samo u opštini Rogatica, nego i u cijeloj sarajevsko-romanijskoj i gornjedrinskoj regiji sa klaonicom za sitnu i krupnu stoku kapaciteta 50.000 kilograma mesa, novim objektom korisne površine 2300 kvadratnih metara sa najsavremenijom opremom za proizvodnju i preradu mesa kapaciteta 30 tona u toku 24 sata rada, sa 10 maloprodajnih i dva veleprodajna objekta u Palama, Sokocu, Foči, Rogatici, Bijeljini, Sarajevu i Banja Luci i trenutno zaposlenih 110 radnika u firmi u Rogatici i firmi-kćerki „Friško“ u Sarajevu, preko koje je “Vizion“ ušao na veliko tržište Sarajeva.

50 god Vision (3)

Kvalitet proizvoda ovog preduzeća, iza koga stoji HACCR standard i posebno priznanje Privredne komore Republike Srpske za kvalitet, razlog su da su oni prisutni na trpezama širom Srpske i BiH.

U „Vizionu“, koji je vlasništvo tri generacije porodice Nerić, a uspješno ga vode Stojanova desna i lijeva ruka, sinovi Slavko i Danko, imaju ozbiljne razvojne planove. Direktor firme Slavko Nerić reče da će posebnu pažnju posvetiti razvoju stočarstva na području Rogatice, ali i šire zajednice, kroz podršku osnivanju porodičnih gazdinstava sa manjim i većim farmama žive stoke čiji vlasnici će imati pouzdanog partnera i sigurnog otkupljivača.

50 god Vision (4)

U planu je, a prostorne i kadrovske mogućnosti dozvoljavaju, uvođenje i linije za proizvodnju konzerviranog mesa i gotovih jela i prelazak granica izvozom u inostranstvo.

50 god Vision (5)

Čestiitke uz jubilej Nerićima uputio je načelnik opštine Tomislav Puhalac i njegova ekselencija ambasador Srbije Stanimir Vukićević. Pročitano je i više telegrama – čestitki poslovnih i drugih prijatelja među kojima i telegram direktora Univerzitetske bolnice u Foči profesora doktora Veljka Marića.

50 god Vision (6)

Uz jubilej firme direktor Slavko Nerić skromnim novčanim nagradama za dugogodišnji i predan rad nagradio je radnike Perku Vukašinović, Tanju Koprivica, Sašu Rackovića, Gorana Zoranovića, Slavišu Šumadinca i Mirka Šipovca.

50 god Vision (7)

Slavlje kao i svako drugo nije prošlo bez igre i pjesme. Za igru su bili zaduženi, i uspješno su to odradili, mali i veliki folkloristi KUD-a „Sretenje“, koje radi pri crkvenoj opštini u Rogatici, a vodi ga profesor Jadranko Vuković.

Svirkom i pjesmom goste je do kasno u noć zabavljao Žuti Grbović na klavijaturima i neumorni pjevači Jelica i Dejan.

50 god Vision (8)

Još dakažemo da je od 2007. godine u sastavu „Viziona“ i obnovljeni ratom devestirani hotel „Park“ koji posjeduje apartman, šest soba za noćivanje sa četiri zvjezdice, kafe-piceriju „Amadeus“, restoran, klub salu, ljetnu baštu i veliki parking prostor.

50 god Vision (9)

Inače, Vidovdan bio je znaku „Viziona“. Preko cijelog dana radila je roštiljnica i kafana i svi koji su posjetili ovo preduzeće besplatno su počašćeni porcijom svježih ćevapa ili drugih proizvoda sa roštilja i popili piće.