Počelo probijanje puta uz Taru

07.06.2016.

Rafting na Tari

FOČA – Mehanizacija Oružanih snaga BiH počela je probijanje trase puta desnom obalom rijeke Tare, u opštini Foča, koji će omogućiti rafting bez prelaska na teritoriju Crne Gore.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da će put kroz najveći kanjon u Evropi biti dugačak 18,5 kilometara i da će koštati oko 1,5 miliona KM.

On je naveo da će iz budžeta opštine Foča u ovoj godini biti izdvojeno 200.000 KM.

Početak radova kasnio je par mjeseci, dok nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, a, prema sporazumu opštine Foča i Ministarstva odbrane BiH, probijanje trase trajaće 35 dana.

Osim pomoći Savjeta ministara BiH, pomoć se, na osnovu dogovora iz decembra prošle godine, očekuje i od Ministarstva saobraćaja i Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Više od 20 fočanskih rafting kampova i klubova pokrenulo je prije devet godina inicijativu za gradnju ovog puta koji će omogućiti brži razvoj turizma, jer turisti više neće morati da prelaze na crnogorsku stranu Tare da bi stigli do polazne tačke za rafting, čime će se izbjeći mukotrpne procedure na granici.

Predsjednik Udruženja fočanskih raftera Miroslav Davidović rekao je da je ovo od ogromnog značaja, ne samo za raftere, već i za lokalno stanovništvo.

Makadamski put uz Taru biće povezan sa putem Foča-Šćepan Polje koji je, mada u rangu magistralnog, u veoma lošem stanju. Ovaj uski put je prošle godine proširen na kritičnim dionicama, ali je ostalo da dijelovi koji su prošireni budu asfaltirani.