Predrag Maljukan: Podrška članovima Udruženja pisane riječi “Most”

11.06.2016.

Predrag Maljukan

Članovima društva ljubitelja poezije “Most” želim da uputim riječi podrške u odnosu na njihov prijedlog da se autoru pijesme “U lijepom starom gradu Višegradu”, Dragiši Nedoviću, oda priznanje, makar i nazivom jedne ulice. Ali, hoću da objasnim i ovo da je takvih inicijativa već bilo i da veći dio građana ne zna uopšte ko je taj čovjek, a što je najgore ni oni koji se najviše pitaju u ovom gradu. Pa bih ja onima koji to znaju ponovio, a onima koji ne ispriču kratku priču o nastanku pjesme.

Dakle, pjesmu je napisao Dragiša Nedović iz Kragujevca tokom svog boravka u Bosni za vrijeme Kraljevine SHS ili tačnije 1936. godine kad je i napisana. Posvećena je lijepoj Višegrađanki koja se zvala Kika. Kika je bila vjerena za momka koji je studirao Vojnu akademiju u Beogradu i s obzirom na to da se preljuba u to vrijeme običino plaćala glavom, Dragiša opčinjen njenom ljepotom, napisao je i na jednoj priredbi recitovao riječi te pjesme ne znajući ni sam šta je napisao. Poslije ovoga je nastavio svoje putovanje kroz Bosnu i nakon godinu dana u povratku je saznao da se lijepa Kika udala za svog akademca i otisla da zivi u grad gdje je on dobio službu. Zatim, dirnut ovim piše drugu pjesmu “Prođoh Bosnom kroz gradove”. Dakle, ove dvije pjesme su vezane za istu osobu i za Višegrad, a interesantno je i da se pjesma “U lijepom starom gradu Višegradu” u orginalnoj verziji zvala “Jutros rano slušam” i da je u pjesmu koja se pjevala i pjeva izostavljena poslednja strofa:

“Jutros rano slušam slavuji pevaju na Bikavcu brdu grada Višegrada.
Ustaj Kiko mala, ružo procvetala već je celu Drinu zora obasjala.

Ustaj isprati me, moram da putujem u Srbiju idem svome rodnom gradu.
Za tobom ću Kiko mnogo da tugujem zašto sam te samu ostavio mladu.”

Iz kojih razloga je pjesma skraćena to nam sad nije bitno. Bitnije je koliko je ona proslavila naš grad i da svi mi znamo ovu priču. Pa kad opet bude zasijedala nekakva komisija koja odlučuje o nazivu ulica, da se unaprijed zna za ovog čovjeka, a ne da blijedo gledaju na nečiji prijedlog ovog imena. Nevjerovatno je koliko se malo pažnje posvećuje nečemu na čemu bi nam sve lokalne zajednice pozavidjele, a nama je kao po pravilu sve drugo važnije od već napravljenih i zdravih vrijednosti.

U skladu sa ovim ja podržavam inicijativu udruženja i pozivam vlasti da ne dozvole tu sramotu prikupljanja nekakvih potpisa, nego da na prvoj skupštini lokalnog parlamenta prihvate ovu inicijativu i odrede ulicu koja će nositi ovo slavno ime, ZA POČETAK.

S poštovanjem,
Predrag Maljukan, odbornik skupštine Višegrad