„Sabor komšija“ na Miljenu

29.06.2016.

Sabor na Miljenu (1)

ČAJNIČE – U vrijeme u kojem živimo donjelo je sa sobom opterećenosti i negativnosti, koje smo nažalost svi prihvatili, jer mislimo da živimo savremenim i ubrzanim načinom života.

Ohladnjela je ljubav mnogih, nemamo vremena jedni za druge, pa je tako za pohvalu nesvakidašnji događaj koji se zbio u selu Miljenu. Naime mještani ovoga mjesta odlučili su i upriličili „Sabor komšija“, tako se na jednom mjestu našao čitav bližnji komšiluk.

Protojerej-stavrofor Momir Vasiljević i protojerej Dragiša Simić blagoslovili su sabor, a prota Momir se obratio zdravicom;

„Danas su pokladi svaki put o pokladima sakupljaju se vjerni najprije u crkvi, a onda pokladi su prilika da se prašta, oni koji su u zavadi, koji su se preporekli, praštaju jedni drugima pred Bogom u istinskoj, pravoslavnoj i hrišćanskoj ljubavi, da bi tako Gospod oprostio grijehe“.

Sabor na Miljenu (2)

Prota je naglasio da je jedina molitva koju nam je Gospod ostavio molitva Oče naš u kojoj se kaže i oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim, dodajući da je zato za svaku pohvalu ovo današnje saborovanje.

„U mojoj svešteničkoj praksi bio sam na različitim saborima, gdje su se ljudi sabirali, a moram priznati da prvi put prisustvujem saboru komšija“-kaže prota Vasiljević.

Momir je takođe dodao da se ovaj sabor može nazvati sabor uzajamne ljubavi prema bližnjima, gdje je komšija preči od roda, brat može biti daleko, srodnik i kum preko bijela svijeta, a komšija je kuću uz kuću i onaj koji ima dobrog komšiju ima stalnog prijatelja.

„Živjeći jedni pored drugih, komšije dijele i zlo i dobro, pomažu jedni drugima i međusobnom ljubavlju se uvažavaju i poštuju“-rekao je prota.

Inicijator „Sabora komšija“ bio je gospodin Mirko Komlenović.