Slavlje u Udruženju „Stara Gora“ – Tradiciju čuvaju folklorom [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 22. juna 2016. 058.ba

KUD Stara Gora (1)

ROGATICA – Osnovano krajem maja 2014. sa ciljem čuvanja tradicije i kulture ovih krajeva i srpskih zemalja, Udruženje „Stara Gora“ u Rogatici povodom dvije godine rada i djelovanja kroz više sekcija i grupa, sinoć je u punoj sali gradskog bioskopa održalo veliki godišnji koncert.

KUD Stara Gora (3)

„Starogorci“ su sugrađanima, uz brojne aplauze, na djelu pokazali svoja dostignuća u oblasti folklora u čijoj sekciji se nalazi pet grupa folklorista uzrasta od 8 do 15 godina sa preko 100 članova koji su, kako reče predsjednik Udruženja Nebojša Popović, za dvije godine postojanja dali preko 40 koncerata u Rogatici i okolin i u dosta drugih mjesta Republike Srpske i Srbije.

KUD Stara Gora (4)

Svoju opštinu i Republiku Srpsku uspješno su predstavljali i na međunaordnim smotrama u Pragu u Češkoj Republici i na Krfu u Grčkoj. Posebno se ponose učešćem na 32. međunaordnom festivalu dječijeg folklora u Zvorniku na kome su u vrlo jakoj konkurenciji osvojili visoko drugo mjesto, a mladi „Starogorac“ Marko Mišković proglašen je za najboljeg folkloristu festivala.

KUD Stara Gora (5)

I ovaj koncert, naglasio je Popović, predstavljao je u neku ruku generalnu probu, jer su folkloristi „Stare Gore“danas, 22. juna, otišli u Bugarsku gdje će u gradu Nesebar i poznatom ljetovalištu Sunčev breg predstavljati svoju opštinu i Republiku Srpsku na međunarodnom festivalu folklora od 23. do 29. ovog mjeseca.

KUD Stara Gora (6)

Sinošnji koncert počeo je igrama iz okoline Bosilgrada, koje su izveli folkloristi slavljenika. Pored ove koreografije folklorni ansambl slavljenika izveo je i Kosovsku baladu, a kruna koncerta bila je Vranjanska svita u izvođenju seniora koji su završni dio kola na traženje publike tri puta ponavljali.

KUD Stara Gora (7)

Kao gosti na slavlju „Starogoraca“ nastupili su članovi muške izvorne pjevačke grupe „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Rogatice, te folkloristi iz SKPD „Prosvjeta“ iz Vlasenice i KUD „Romanijska vrela“ iz Mokrog kod Pala, koje je pratio orkestar Darka Mrdića.

KUD Stara Gora (8)

Kraj koncerta donio je i malo suza. Pustila ih je vrijedna članica folklorne sekcije „Stare Gore“ Aleksandra Kosorić. Pošto nakon što je završila osnovnu školu ona napušta Rogaticu i Republiku Srpsku i odlazi majci u Španiju, gdje će nastaviti školovanje i život.

KUD Stara Gora (9)

Njeni iz folklorne sekcije priredili su joj skroman ispraćaj uz želju za srećan put za koji ona nije znala, pa su joj zato i potekle suze i koncert završila sa dozom žalosti zbog nezaboravnog rastanka.

KUD Stara Gora (10)

KUD Stara Gora (2)

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,