Spasovdanske svečanosti u Čajniču [FOTO]

10.06.2016.

Spasovdan u Cajnicu (1)

ČAJNIČE – Spasovdanske svečanosti u Čajniču otpočele su jutarnjim Bogosluženjem i Svetom Liturgijom u hramu Uspenja Presvete Bogorodice. Po odsluženoj liturgiji prelomljen je Slavski kolač i osvećeno slavsko koljivo, a zatim su u porti hrama pored stare crkve, mladi članovi KUD-a „Izvor“, sa ženskom izvornom grupom pokazali običaje ovoga kraja uz pripremanje pite Spasovnice. Članovi kuda lepršavo su odigrali nekoliko kola, a članice su pjevale izvorne pjesme posvećene Spasovdanu. Istovremeno je sveta Liturgija služena i u hramu Svetog Vaznesenja i u Zaborku, gdje su parohijani došli da se pomole Bogu, spasitelju našem i zablagodare za sva dobra. Običaj je da se za hramovnu slavu svake godine prijavi kum, ove godie hramu vaznesenja kumovao je Mladen Pavičević, a za narednu godinu za kumstvo se javio Milorad Đerić.

Spasovdan u Cajnicu (2)

„Radujemo se danas duhovnom radošću koju nam je podario i koju nam je ostavio i kojom nas je blagoslovio Gospod naš i Spasitelj Isus Hristos“-rekao je starješina hrama protojerej-stavrofor Momir Vasiljević.

Prota Momir je dodaoda se danas praznuje Vaznesenje, spomen kada je Hristos četrdeseti dan po svom Vaskrsenju vazneo na nebo i sjeo sa desne strane Boga Oca.

Spasovdan u Cajnicu (3)

„U našem srpskom narodu ovaj praznik se naziva Spasovdan, kada je Gospod završio svoju misiju spasenja roda ljudskog i vratio se Bogu, Ocu, ali nam je ostavio crkvu svoju, Svete tajne i Životvornog Svetoga Duha, ostavio nam je i riječi svoje Božanske nauke Svetog Jevandjelja i poučio nas i pokazao kako da se spašavamo-kaže prota Vasiljević.

Prota je dodao da zato blagodarimo Bogu na divnom danu Spasovdanu i da mu se molimo mu za spasenje.

Spasovdan u Cajnicu (4)

Uz divne srpske običaje, kićenjem svojih domova, voćnjaka i imanja i pripremanjem spsovnica Protojerej-stavrofor Momir Vasiljević čestitao je svim parohijanima Gospodnji praznik Spasovdan.

Tradicionalno u Čajniču povodom praznika Vaznesenja Hristovog Spasovdana, priređene su Spasovdanske svečanosti pod nazivom „Sačuvajmo tradiciju“, Spasovdan 2016. Ovaj lijepi običaj u Čajniču, već dugi niz godina ima takmičarski karakter u pravljenju pita, kolača i peciva.
Načelnik Goran Karadzić zahvalio se svima koji su došli danas da zajedno proslave ovaj veliki praznik Vaznesenje Hristovo-Spasovdan, koji se tradicionalono proslavlja u Čajniču.

Spasovdan u Cajnicu (5)

On je dodao da Spasovdanske svečanosti i spremanje spasovdanskih jela koje su spremale majke i bake, ima takmičarski karakter, koji je već regonalnog karaktera, nadajući se da će dogodine imati i republički karakter.

Ove godine takmičile su se domaćice iz Foče, Trebinja, Novog Goražda, Rudog, Višegrada, Rogatice i Čajniča.

Pričajući sa starim bakama, otkrili smo da je u Čajničkom kraju pita bila poslastica, koje su srpske majke pravile jednom sedmicno, obicno uoci nedjelje. Kako kažu ukusima pita nije se moglo odoliti.

Spasovdan u Cajnicu (6)

Od prijavljenih 36 takmičara, za najukusniju pitu prvo mjesto osvojila je Biljana Katana, drugo mjesto Julijana Komlenović, a treće Aktiv žena iz Rogatice, za najukusnije pecivo pobjednica je Vera Tadić, drugo mjesto bio je Aktiv žđena iz Trebinja i treče mjesto pripalo je Aktiv žena Novo Goražde, dok je za najukusniji kolač prvo mjesto osvojila Liljana Tadić, drugo mjesto Aktiv žena iz Foče, a treće mjesto pripalo je Aktivu žena iz Rudog.

Pobjednici su nagrađeni diplomama i novčanim nagradama koje im je uručio načelnik opštine opštine Čajniče Goran Karadzić.

Spasovdan u Cajnicu (7)

Na ovaj dan održana je i priredba pod nazivom „Spasovdanski običaji“. Pjesmama je Spasovdan opjevan, igrama je dočaran. Program su uljepšali i narodni guslari. Kulturno umjetničko društvo iz Rudog, svojom igrom i pjesmo uveličalo je svečanost. Razvilo se veselo Spasovdansko kolo i pjevale narodne izvorne pjesme posvećene Spasovdanu.