Uz 100-godišnjicu smrti Petra Kočića

23.06.2016.

100 god Petru Kocicu (2)

IZLOŽBA „SMEH KROZ SUZE“ U ROGATICI

ROGATICA – Nemoguće je govoriti o Kočiću a ne pomenuti Davida Štrpca, koji lukavo i vešto razgovara sa sudijom, austrougarskim činovnikom, i koji mu govori sve ono što misli, ali jezikom sa prenosnim značenjem, naglašavajući svoju „neukost i prostotu“, pored ostalog rekao je prigodnoj besjedi pjesnik i književnik Slobodan Ristović iz Čajetine, otvarajući danas, 23. juna, u prostorijama Narodne biblioteke u Rogatici izložbu „Smeh kroz suze“ koja je posvećena 100-godišnjici smrti Petra Kočića, jednog od najsmjelijih srpskih pisaca i boraca za pravdu i slobodu srpskog naroda, posebno seljaka na kraju 19. i početkom 20. vijeka.

– Mesto je, naglasio je još Ristović, i vreme da se Kočićeva sudbina i sudbina srpskog naroda koji je kroz celu svoju istoriju na ovim prostorima bio prinuđen da se bori za svoje parče zemlje i neba, prenese u vreme današnje i da se vidi da se ništa promenilo nije. I danas se borimo za jezik, i danas oni koji su došli da nas „usreće“ uništavaju nam jezik i mladost i ognjište, nudeći nam nekakve zapadne kvazi vrednosti, a iznoseći iz ove zemlje, uz našu pomoć, sve što valja ili treba.

100 god Petru Kocicu (1)

Autori izložbe su Anđa Bijelić i Ilija Smiljanić iz Narodne biblioteke u Užicu, a kroz tekst i fotografije na 14 tabaka ona govori o Kočiću od rođenja i uvodnog teksta Nikole Strojnića, preko burne biografije, njegovog stvaralaštva, kočićevog jezika, njegovih savremenika Milutina Uskokovića i Branislava Nušića do političkog aktivizma, ropstva u tuzlanskom zatvoru do smrti 1916. u beogradskoj duševnoj bolnici.

Organizator izložbe je Narodne biblioteka u Rogatici, čija direktorka Anđelka Đerić, reče da će biti otvorene do 30. juna svakim radnim danom od 8 do 16 časova.