Iz Vatrogasne jedinice u Rogatici

12.07.2016.

Vatrogasci u Rogatici (2)

NOVI KAMION ZA VEĆU VATROGASNU EFIKASNOST

ROGATICA – Teritorijalna vatrogasna jedinica (TVJ) u Rogatici sa 14 profesionalnih vatrogasaca, jednim pripravnikom i starješinom, od danas, 11. jula, postala je znatno efikasnija u gašenju požara i borbi sa drugim vidovima ugrožavanja ljudi i imovine. Načelnik opštine Tomislav Puhalac predao im je ključev od novog savremeno opremljenog vatrogasnog kamiona vrijednog 270.000 maraka.

Radi se o vozilu marke Iveko-Euro kargo od 286 konjskih snaga sa cisternom za vodu kapaciteta 5000 litara, vitlom sa crijevom dužine 60 metara, pogonom na sva četiri točka i boksom za smještaj potrebne opreme.

Vatrogasci u Rogatici (1)

Za kupovinu kamiona 200.000 maraka obezbijedio je Vatrogasni savez Republike Srpske, a 70.000 opština Rogatica.

– Ovim smo, rekao je uz preuzimanje ključeva starješina rogatičkih vatrogasaca Željko Petković, zamijenili smo vozilo „Bredford“ staro preko 40 godina i ovo je prvi kamion koji za vatrogasne potrebe dolazi nakon više od 30 godina. Sa novim kamionom i opremom koja je posljednja riječ tehnike u ovoj oblasti, znatno smo povećali našu protivpožarnu i ostalu zaštitu na području opštine. To je samo jedan od pet mojih ciljeva koje sam sebi postavio dolaskom u TVJ prije tri godine. Prvi je bio da propisno obučemo i obučimo naše vatrogasce. Drugi da nabavimo vozilo za brze intervencije, treći da nabavimo opremu za spašavanje unesrećenih u saobraćajnim udesima, četvrti da obezbjedimo neophodnu intervencijsku opremu i peti da kupimo novi vatrogasni komion.

Danas, sa zadovoljstvom mogu konstatovati da zahvaljujući podršci mojih vatrogasaca, Vatrogasnog saveza Republike Srpske, naše opštine i posebno prijatelja iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva i opštine Radlje na Dravi kod Maribora u Sloveniji u svemu tome smo dobrim dijelom uspjeli i sada se nalazimo u redu najuspješnijih vatrogasnih jedinica ne samo u Republici Srpskoj, nego i cijelopj BiH, rekao je Petković.

Vatrogasci u Rogatici (3)

Predajući ključeve novog kamiona načelnik opštine Tomislav Puhalac pohvalio je rad vatrogasaca naglasivši da to nije ona jedinica kakvu je on zatekao 2012. godine dolaskom na čelo opštinske uprave. Obećao je i dalje maksimalnu podršku njihovom radu u interesu privrede i svih građana na području opštine.

Skromnoj svečanosti primopredaje novog kamiona, čije mogućnosti su djelimično demonstrirane, prisustvovao je veći broj privrednika i predstavnika javnih i drugih subjekata u gradu. Došla je i delegacija iz PGD Radlje na Dravi u čije ime je župnik opštine Alen Bukovnik obećao i dalje pomoć rogatičkim vatrogascima.