Poljoprivreda u Rogatici – Krompir dobro nosi

31.07.2016.

Krompir u Rogatici

ROGATICA – Prema podacima iz Odjeljenja za privredu u opštini Rogatica tokom ovogodišnje proljetne sjetve krompirom je zasijan 341 hektar zamljišta, najviše na Borikama, ali ne zaostaju mnogo ni Stjenice, Gučevo i ostala područja.

Porodična poljoprivredna gazdinstva zasijala su 240 hektara krompira za jelo, dok su DOO „Agros“, Agromont“, „Tehnoprom“ i udruženja poljoprivrednih proizvođača „Solanum produkt“ i „Agroplod“ sijali sjemenski krompir i prema trenutnom stanju na njivama i pored kišnog i hladnog proljeća i dosta vlage u zemljištu tokom sjetve, očekuje se dobar rod.

Ozren Planojević, vlasnik „Agrosa“ koji je posijeo sjemenski krompir na 44 hektara, ili 23 hektara više nego prošle godine, reče da je zadovoljan stanjem u njivama. Ostaje problem da se usjev sačuva od plamenjače i drugih biljnih bolesti i štetočina i može se očekivati rekordan rod.

I vlasnik „Tehnoproma“ Milan Đerić-Ben, koji je uz šest hektara krompira posijao i 10 hektara heljde, čiji je on jedini proizvođač u opštini Rogatica, reče da sve posijano dobro nosi. I on vidi problem kako sačuvati krompir od plamenjače, jer se na Borikama, gdje je većina povrtlarske i ratarske proizvodnje, skoro svakog dana smjenjuju sunce i kiša. Tu je i problem divljih svinja, koje zasad napadaju strna žita, ali kad se ona ovršu, a već je vršidba počela, na red će doći nezaštićene parcele sa krompirom.

Sjetvu krompira i ostalih kultura kod registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i ostalih proizvođača i ove godine podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske sa regresiranim dizel gorivom u količini od 100 litara na hektar zasijane površine. Po tom osnovu, opet prema podacima Odjeljenja za privredu u opštini, 446 pojedinaca i preduzeća dobilo je, ili će dobiti do kraja novembra, preko 186.000 litara dizel goriva i to je umnogome uticalo na povećanu sjetvu ne samo krompira, nego i drugih povrtlarskih, ratarskih i ostalih biljnih kultura.