Promocija romana Ljiljane Šarac

20.07.2016.

Ljiljana Sarac (2)

ČAJNIČE – Sinoć je u Čajniču održana promocija romana “Opet sam te sanjao”, autorke Ljiljane Šarac.

Snažano i emotivno djelo inspirisano stvarnim istorijskim likom, despotice Irene Branković, u narodu poznate po pežorativu “Prokleta Jerina”.

O djelu su govorili Jelena Tadić i spisateljica Ljiljana Šarac.

Tadić nam je predstavila autorku, njenu biografiju i temu romana.

“Roman koji sam napisala je otisak moje duše i pečat moga srca.”, rekla nam je Ljiljana na početku svoje promocije.

Ljiljana Sarac (1)

Onda nam je otkrila zašto je baš pisala o “Prokletoj Jerini”:
“Volim Romanove, jer su fenomenalna, prekrasna, božanstvena, tragična ruska porodica. Volim francuske Lujeve, jer su spektakularni, posebni. Volim Tjudore, volim Englesku, ali svi oni nisu dio mog kulturnog, istorijskog, srpskog naslijeđa i mog bića. Kada sam tragala za onim što može da bude zrno bisera, oko kojeg ću da pletem siže moga prvoga romana, posegnula sam za onim što najbolje znam. A najbolje znam moje Smederevo. Tako sam posegnula za pričom o srpskoj prijestonici, o Brankovićima, o Jerini koju zovu “prokleta”, a mene strašno peče to “prokleta”. Potrudiću se da vam objasnim zašto smatram da ona ne zaslužuje takve ružne epitete.”

Promocija je privukla veliku pažnju građana Čajniča. Prostorije Narodne biblioteke “Branko Ćopić” su bile male da prime sve zainteresovane.

Direktor biblioteke, organizatora ove književne večeri, Jelena Tadić ističe da je ponosna na odziv sugrađana:
“Nezapamćena posjeta, i ovo zaista raduje, jer pokazuje da Čajničani ipak imaju vremena za kulturu, a prije svega dobru knjigu. Takođe treba istaći da je ovo roman o ženi koja je nepravedno gurnuta na stub srama, roman koji spaja 15. i 21. vijek, i priča nam priču iz perspektive omrznute osobe. Čast nam je što smo promovisali djelo i nadamo se da će u budućnosti biti još dosta sličnih manifestacija. Književnost oplemjenjuje dušu i čini nas boljim i duhovno i psihički.”

Na kraju promocije, vedra i raspoložena Ljiljana Šarac je razgovarala sa posjetiocima i potpisivala svoje knjige.