Putevi razvoja seoskog turizma u Rogatici [FOTO]

03.07.2016.

Zilicina (1)

ZILIČINA SA NOVIM SADRŽAJIMA

ROGATICA – Idilu seoskog turizma u Rogatici osjetiće svi koji ubuduće budu dolazili u selo Ziličina, tri i po kilometra udaljenog od Rogatice, koga sa sjeverne strane omeđuje brdo Koštica a sa jugozapada brza i bistra Rakitnica, u kojem je juče, 2. jula, uz skromnu svečanost otvoren skroman turističko-ugostiteljski kompleks sa višestrukim sadržajima, čiji je vlasnik novoformirana firma „Seoski turizam, Ziličina“ porodičnog gazdinstva Slobodana Brkića.

Zilicina (2)

Ovim je nastavljena realizacija projekta „Razvoj seoskog turizma na području opštine Rogatica“ započet 2013. godine, koga je sa 10.000 maraka podržalo i Ministarstvo za trgovinu i turizam pri Vladi Republike Srpske za kupovnu opremu kuća domaćinstava zainteresovanih za seoski turizam, pored ostalog i u tri domaćinstva u Ziličini vrijednosti 1400 maraka po domaćinstvu.

Zilicina (3)

– U kompleksu Ziličina dominira poslovni objekat veličine 48 kvadratnih metara korisnog prostora sa terasom od 40 i kuhinjom od 16 kvadrata. Objekat je u etno stilu. Napravljen je od brvana demontirane tri stare seoske kuće i u njemu će osnovu radne snage sačinjavati članovi moje porodice – ja, supruga, majka, sestra, zet, punica i samo u rijetkim prilikama neko od rođaka i prijatelja, kazuje vlasnik kompleksa Slobodan Brkić.

Zilicina (4)

Kompleks Brkića, koga sačinjavaju još kutak za djecu sa toboganom i ljuljaškama, igralište za mali fudbal i odbojku na pijesku, a tu je i improvizovano kupalište na Rakitnici, pješačka staza za šetnju, koštao je preko 30.000 maraka.

– U tome je 20.000 kredita od Razvojne banke, 1000 maraka, sa koliko je ovaj projekat pomoglo udruženje za razvoj seoskog turizma Alterural iz Sarajeva, i značajna finansijska i administrativna pomoć Opštinske uprave u Rogatici, ali i dosta dobrovoljnih radnih dana prijatelja i poznanika kroz mobe na radovima oko izgradnje ovog mog mini ugostiteljsko-turističkog kutka, reče Slobodan Brkić.

Zilicina (5)

– Kad smo se odlučivali na ovaj poduhvat računali smo na plasman vlastite poljoprivredne proizvodnje uključujući rakiju, med i druge proizvode sa sela. Nedostajuće namirivaćemo od komšija, a posjetiocima nudićemo autohtone kajmak, sir, mlijeko i meso na sve tradicionalne načine. Biće i krompira, pure, cicvare, kešketa, uštipaka, pasulja prebranca i svega drugog što su pravile naše majke i bake. Neće sigurno biti hamburgera, bečkih šnicli i drugih „uvoznih“ artikala, kazuje još Slobodan Brkić.

Zilicina (6)

Svojim posjetiocima Ziličina i Brkići po želji omogućiće i radnu rekreaciju zavisno od sezone. Tu je i šetnja po okolnim šumarcima bogatim raznim šumskim plodovima među kojima je i berba trave iva koja, kako narod kaže, od mrtva pravi živa. Tu je i mogućnost lova i posebno ribolova na Rakitnici koja nudi kraljicu bistrih i brzih voda potočnu pastrmku i lipljana.

Zilicina (7)

Još da podsjetimo. Imala je porodica Brkić i do sada mali objekat na lijevoj obali Rakitnice u Ziličini u koga i oko koga su vikendom i po narudžbi primali manji broj znatiželjnika. Ovaj objekat o dalje će stajati na usluzi zainteresovanim. Izdavaće se „pod zakup“ onim koji žele da u vlastitoj režiji proslave rođendan, momačko veče, godišnjicu mature i slična manja slavlja.