Selo Zakomo kod Rogatice – Otkrivena spomen-ploča poginulim vojnicima

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 31. јула 2016. 058.ba

Rogatica-crkva Ognjene Marije u Zakomu

ROGATICA – U Zakomu, selu desetak kilometara udaljenom od Rogatice, na crkvenom domu u izgradnji kod hrama Svete velikomučenice Marine – Ognjene Marije, koji je izgrađen u periodu 2008-2012, juče, 30. jula, u prisustvu većeg broja članova porodica, prijatelja i poznanika, otkrivena je i osvećena Spomen-ploča u znak sjećanja na 25 poginulih boraca ovog kraja rogatičke opštine u posljednjem odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Među poginulim, na koje će i ova ploča čuvati trajne uspomene, su i braća Bakmaz – Ljubomir (40) i Dragomir (38), Velimir Ujić (24), Radenko Sorak (33), Milan Stanišić (27), Miloš Jovičić (36), Andrija Obradović-Kalaba (43) i Zoran Sorak (20), koji su zajedno sa Zoranom Nerićem (32) i golobradim Darkom Motika (19), u noći između 29. i 30.avgusta 1995. stradali od NATO aviona čuvajući sa još četiri saborca objekat bivše JNA na Zlovrhu kod Žepe, na granici opština Rogatica i Srebrenica.

Ovom prilikom uz tradicionalne običaje, a poslije svete liturgije i litije, u prisustvu većag broja vjernog naroda ovog dijela rogatičke i susjedne opštine Sokolac, proslavljena je i krsna slava hrama u Zakomu i održano narodno veselje.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: