Druga samostalna izložba Marka Jankovića

01.08.2016.

Marko Jankovic izlozba (1)

PORTRETI SLAVNIH I OBIČNIH

ROGATICA – Marko Janković (25), iz Plješevice kod Rogatice, po obrazovanju je profesor fizičkog vaspitanja i sporta a po zanimanju profesionalni vojnik u Oružanim snagama BiH, dok se u slobodno vrijeme bavi slikarstvom i već je u svojoj Rogatici priredio dvije samostalne izložbe. Prva je bila na temu „Konji“, prije četiri godine, a druga sa naslovom „Portreti“ upriličena je ovih dana u prostorijama Centra za kulturu „Radenko Mišević“.

Marko Jankovic izlozba (2)

– Izložio sam 16 portreta urađenih na papiru u običnoj i hemijskoj olovci poznatih glumaca, pjevača, novinara, ali i običnih „malih“ ljudi iz mog okruženja koji su mi na neki način bili interesantni. Tako sam pred ljubitelje slikarstva u mojoj rodnoj Rogatici i sve učesnike nedavno održanih međuopštinskih omladinskih sportskih igara (MOSI) koje su ovdje održane, izašao sa portretom Anđeline Džoli, Rijane, Bijonese, Liv Tejlora…, ali i mojih sugrađana doktora Divčića, Čvore, Kacija i nekih drugih koje svakodnevno susrećemo i meni na određen način postali zanimljivi i dragih ljudi.

Marko Jankovic izlozba (3)

Ono što je važno reći, Marko je svojoj izložbi dao humanitarni karakter. Sredstva od svih prodatih slika i drugih dobrovoljnih priloga posjetilaca izložbe namijenio je sakupljanju nedostajućih 30.000 maraka, koliko je još potrebno za transplataciju bubrega Mladena Mojević, njegovog prijatelj i sugrađanina. Sakupljeno je skromnih nešto više od 400 maraka, ali od srca je kazuje Marko.

Marko Jankovic izlozba (4)

Izložba, za koju akademski slikar iz Rogatice Danijela Novaković reče da je potvrda talenta u oblasti slikarstva ovog mladog čovjeka. Tema njegove prve samostalne izložbe u junu 2012. bila je „konji“, a evo ove druge, „portreti“ s kojom je u potpunosti uspio, pa je očekivati i nove. Jer se očito radi o veoma talentovanom stvaraocu pred kojim je svjetla perspektiva u oblasti slikarstva.

Marko Jankovic izlozba (5)

– Slikarstvom sam se počeo baviti još kao osnovas. U srednjoj školi znanje sam proširio, a tokom studiranja morao sam crtanje zapostaviti jer je trebao novac za kupovinu materijala, a ja sam zbog skromnih ekonomskih mogućnosti mojih roditelja, jedva sastavljao kraj s krajem. Čak sam veći dio fakulteta završio stopirajući na relaciji Rogatica – Pale i obratno. Ali, zato sada intenzivno stvaram, priča ovaj 25-godišnjak.

Markov opus djelovanja nije samo crtanje i slikarstvo. Za njega važi ona narodna – što očima vidi to rukama stvara. Trenutno je okupiran restauracijom starih automobila. Iz njegove radionice uskoro će novim sjejem zasijati jedna „škoda“ iz 1973. godine.