Ilindanski sabor na Borikama [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 03. avgusta 2016. 058.ba

Ilindan na Borikama (1)

SVETKOVINA KOJA OKUPLJA RODBINU I PRIJATELJE

ROGATICA – Prođe i ovogodišnji Ilindanski sabor na Borikama. Bio je to još jedan regionalni skup vjernog pravoslavnog srpskog naroda koji od pamtivijeka dolazi na Ilijin dan na Borike da se u ovdašnjoj crkvi Sveti apostola Petra i Pavla, osvećena davne 1910. godine, pomole svevišnjem Bogu, prisluže svijeća za zdravlje svojih porodica i pomen za upokojene pretke, ali i da se susretnu sa rodbinom, prijateljima i poznanicima i, naravno, popiju po koju čašicu domaće mučenice ili hladno pivo i uz sve to mladež zaigra i si skupa zapjevaju.

Ilindan na Borikama (2)

Dođu za Ilijin dan Boričani ma gdje bili. Sa njima i njihovi prijatelji, pa po tradiciji, pred skoro svakom kućom uz ovaj veliki praznik okrene se i po jagnje na ražnju.

Ilindan na Borikama (3)

Tradicija nije izostala ni ove godine. Dio onog što se dešavalo na Borikama na sam dan Svetog Ilije, najbolje će dočarati fotografije koje donosimo uz kraća pojašnjenja.

Ilindan na Borikama (4)

Boričani i brojni gosti imali su priliku da pogledaju dokle se stiglo sa revitalizacijom stare zgrade osnovne škole koja se nalazi u neposrednoj blizini hrama Svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj objekat u novom izdanju uskoro će postati mali sportsko-rekreacioni centar sa preko 570 kvadratnih metara korisne površine. Sačinjavaju ga prizemlje i sprat. U prizemlju je ulazni hol i recepcija, restoran, teretana i prateće prostorije, a na spratu šest soba sa krevetima za spavanje i odmor.Tu je i natkrivena terasa ispok koje će biti pozornica i prostor za ljetne kulturno-zabavne i slične manifestacije, rekao je Borko Samardžić, koji u ime „Kuće stila“ iz Rogatice vodi radove na ovom objektu.

Ilindan na Borikama (5)

I na Ilijin dan svoj štand imali su Opštinska turistična organizacija i Udruženje žena iz Rogatice, a održana su i brojna tradicionalna sportska takmičenja. U navlačenju konopca takmičile su se četiri ekipe. Pobijedila je ekipa fudbalskih i ostalih sudija, koja je u finalu bila bolja od ekipe iz Plješevice.

Ilindan na Borikama (6)

U skoku u dalj prvo mjesto zauzeo je Danilo Veljović iz Pala, koji j skočio 2,88 m. Drugi je bio Stefan Ećimović iz Sokoca, 2,67, a treći Damjan Erić iz Rogatice,2,58.

Ilindan na Borikama (7)

I u skoku u vis sa mjesta pobijdio je Danilo Veljović, 135 cm. Drugo mjesto zauzeo je Stefan Ećimović, 135 i treće Ivan Janković, Rogatica, 130 cm.

Kamena s ramena, teškog 7 kg. bacalo je 11 takmičara. Najbolji je bio Savo Kozić iz Rogatice sa 10,77 m ispred Stefana Ećimovića, Sokolac, 10,57 i Njegoša Rackovića iz Rogatice,10,29 metara.

Ilindan na Borikama (8)

Održane su i pješačke i konjske trke, te polufinalna i finalna utakmica u malom fudbalu. Iz objektivnih razloga ova takmičenja nismo uspjeli pratiti, pa će naši čitaoci za imena pobjedničkih ekipa i pojdinaca ostati uskraćeni.

Ilindan na Borikama (9)

Inače, pobjednici u svim takmičenjima dobili su skromne novčane nagrade. Za konjjske trke po 100, 50 i 30, a za sve ostale discipline po 50, 30 i 20 maraka.

Ilindan na Borikama (10)

Uz sportske aktivnosti bilo je i dosta kulturno-umjetničkih, a narodno veselje trajalo je do kasnih noćnih časova.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,