Kulturno veče u Čajniču

Foto: Veljko Andrić - 24. avgusta 2016. 058.ba

Kulturno vece u Cajnicu

ČAJNIČE – Utorak veče u Čajniču bilo je pravo veče kulture, a Narodna biblioteka „Branko Ćopić“, oaza pjesništva.

Prvo je održan književni skup gdje su gostovali pisci i pjesnici Književnog društva „Zapis“ iz Gornjeg Milanovca. Čajnička publika je imala priliku da uživa u pjesmama i pričama Radoša Markovića, Milese Ilić, Draga Vasića, i mladog Lazara Biorca.

Okupljene je pozdravila Milesa Ilić, inače član Udruženja književnika Srbije, i predstavila nam svoje kolege autore:
„Najprije dobro veče. Drago nam je da smo ponovo ovdje sa vama, zahvaljujući ljubaznosti domaćina. Večeras smo sa vama Radoš Marković naš liričar, Lazar Biorac koji je još kao osnovac pobjedio na Disovom proljeću u Čačku, vaš i naš Drago Vasić predsjednik našeg društva i moja malenkost.“

Sjajni pjesnici su nam čitali svoju poeziju, a Vasić nas je počastio i sa jednom kratkom pričom.

Nakon književne večeri, otvorena je izložba „U susret Vuku“, posvećena srpskom prosvjetitelju Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Jelena Tadić, direktor biblioteke, kaže:
„U sklopu Velikogospojinskih svečanosti izložbu je organizovala Biblioteka u saradnji sa Gradskim odborom Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Banja Luke. Oni su nam poslali izložbu koja se zove „U susret Vuku“. Posvećena je životu i radu Vuka Karadžića velikog reformatora našeg srpskog jezika. Izložba je nastala 2014. godine, i posvećena je obilježavanju 200 godina od objavljivanja Vukovih djela, i 150 godina od vukove smrti.

Kulturno vece u Cajnicu 2

Postavka obuhvata njegova djela, putovanja, saradnju sa srpskim vladarima i poznatim kulturnim radnicima u Evropi. Autor izložbe je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“, a idejni tvorac je Jelenko Bojić. Ističu da je njihov cilj da mladi uče o djelima Vuka Karadžića i upoznaju se sa njegovim osobinama, da oni koji ne znaju puno o Vuku nauče, oni koji znaju da se prisjete, oni koji malo više znaju da provjere svoje znanje o ovom srpskom velikanu. “

Značaj izložbe je veliki, jer Vuk Karadžić možda i najznačajnija ličnost srpske istorije i kulture. Bez njega teško da bi se formirala srpska nacija.

O značaju ove izložbene postavke Jelena Tadić dodaje:
„U današnje vrijeme kad smo prezasićeni novim medijima i tehnologijama, u kojima trpi naše pisanje i razmjenjivanje poruka nesvjesnim korištenjem nepravilnih skraćenica, stranih riječi i izraza u nađem govoru, jako je bitno da sačuvamo naš jezik, naše pismo i kulturu. Ovo nas treba podsjetiti da mi imamo svoj lijepi srpski jezik, svoje napredno pismo i svoju kulturu koju treba da čuvamo. U pisanju koristimo naše. Zašto „sorry“ kada mi imamo dvije riječi „izvini“ i „oprosti“?

Svjedoci smo da nam danas mnogi kradu jezik i pismo. Svojataju naš jezik i pismo, govore da je ćirilica njihova, da su naši kulturni spomenici pisani njihovom ćirilicom, i nekim njihovim jezikom. Sada je jako bitno da mi sačuvano ono što je naše. To je naše i ne može nam ga niko uzeti. Zato ovakvih izložbi treba da ima što više. Očekujemo da će naše škole čim počnu sa radom održati nekoliko časova svog nastavnog programa ovdje, jer to je prilika da se još više nauči i o Vuku, ali i nama samima i našem kulturnom identitetu.“

Izložba će biti u Čajniču narednih 15 dana. Prilika za sve Čajničane da se prisjete veličine Vuka Stefanovića Karadžića i ljepote srpskog jezika u govoru i u pismu.

Zato dođite i uživajte.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Dragan Kovačević

Iz Čajniča, rođen u Foči 1987, diplomirao u roku novinarstvo na Filozofskom Fakultetu Pale, stekao zvanje diplomirani novinar. Odličan u kreativnom pisanju.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Dragan Kovačević

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: