Opština Čajniče i crkvena opština proslavile krsnu slavu Veliku Gospojinu [FOTO]

31.08.2016.

Gospojina u Cajnicu (1)

ČAJNIČE – Povodom praznika Uspenja Presvete Bogorodice Velike Gospojine, danas je svečano bilo u Čajniču. Veliki broj pravoslavnih hrišćana iz ovog i drugih mjesta, prisustvovao je Svetoj liturgiji povodom hramovne slave i učestvovao u svečanoj litiji kroz grad.

Decenijama u najvećim iskušenjima i progonima, narod ovog kraja je utjehu tražio u vjeri i crkvi, tako je i danas.

Mnogi koji su napustali svoje rodno mjesto dolaze na ovaj dan, da zahvale Čudotvornoj ikoni Čajničkoj Krasnici što ih je čuvala, a ujedno da se svi okupe i budu pored svojih najmilijih.

Gospojina u Cajnicu (2)

Vjernici i poklonici iz svih krajeva pristigli su i ove godine za hramovnu slavu, tako da je na molitvenom sabranju učestvovao vjerni narod od Subotice, Beograda, Čačka, Užica, Kruševca, Trstenika i Ljubovije, zajedno sa vjernima iz Istočne Ilidže i Gornjodrinske regije.

Svetu liturgijom je načelstvovao protojerej stavrofor Milorad Novaković, uz sasluženje deset sveštenika i tri đakona.

Prazničnu besjedu je održao protojerej-stavrofor Dr Nenad Tupeša, koji je govorio da naše srce treba da bude smjestište nesmjestivoga, da se u njemu smjesti ovaploti i rodi Hristos Bog, jer slaveći ovaj veliki praznik, slavimo i praznik Uspenja i vaskrsenja ljudske prirode koji je Bogorodicu vaskrsao i vazneo na nebo, i tako je naše tijelo i naša ljudska ličnost dobila dostojanstvo u ličnosti Hristovoj.

Gospojina u Cajnicu (3)

„Presrećan sam što se ponovo o praznicima Presvete Bogorodice sabira vjerni narod na molitvu pred Čajničkom Krasnicom -rekao je protojerej-stavrofor Momir Vasiljević.

Prota je dodao da je ovo prilika da zablagodarimo Majci Božijoj o Njenom prazniku Uspenja i Čudotvornoj ikoni Čajničkoj Krasnici, za pomoć, milost i za iscjeljenja, kao i zaštitu i ljubav koju nam pruža Presveta Bogorodica Zaštitnica.

Osim što Čajničani slave Veliku Gospojinu kao svoju zavjetnu slavu, oni je proslavljaju i kao gradsku slavu.-dodaje prota.

Gospojina u Cajnicu (4)

Po završenoj Svetoj liturgiji, Svetom tajnom pričešća pričestio se veliki broj vjernika, a pričešćivalo ih je viuše sveštenika. Na svetoj liturgiji je umilno pjevao hor „Sveti Knez lazar“ iz Priboja, koji već nekoliko godina uzastopno poje o hramovnoj slavi.

Svečana litija kroz grad je bila ukrašena pored ikona, čiraka i barjaka, predivnom djecom i omladinom i pobožnim narodom. Po završetku litije obavljen je slavski obred u hramu, a zatim prelomljen slavski kolač opštine Čajniče i priređena slavska trpeza ljubavi.

Gospojina u Cajnicu (5)

Od prije dvadesetak godina, opština Čajniče, kao i crkvena opština, zajedno proslavljaju krsnu slavu Uspenja Presvete Bogorodice. Od protekle slave, opština se opredijelila da više ulaže u zapošljavanje mladih, stipendiranje studenata, sport, poljoprivredu i privredu, a tako će kažu nastaviti i dalje.

Goran Karadžić, načelnik opštine Čajniče, istakao je da će nastojati da zadrže najveće resurse, a to su mladi ljudi. Posebno, kako je naglasio, mlade koji steknu visoko obrazovanje i da im omoguće zaposlenje.

Ističući značajne rezultate koje su opštinske vlasti postigle u proteklom jednogodišnjem periodu načelnik opštine rekao je na svečanom ručku da su ti rezultati postignuti, uprkos lošem ekonomskom ambijentu.

Gospojina u Cajnicu (6)

“Realizovali smo nekoliko projekata koji su veoma važni za građane. To su hladnjača, bazen, balon sala, zatim saniran je veliki broj putnih komunikacija kao i niz manjih projekata. Borićemo se i ubuduće, uz zalaganje svih nas da uradimo još više”, rekao je Karadžić.

Povodomm Krsne slave, u proteklih sedam dana održane su kulturno-sportske svečanosti a pobjednicima su uručene diplome i nagrade, koje im je uručio načelnik opštine Goran Karadžić.

Gospojina u Cajnicu (7)

Dugo o prazniku Uspenja Presvete Bogorodice, nije bilo tako veličanstveno i molitveno sabranje u Čajniču, kao ove godine. Presveta Bogorodice blagodarimo ti za sva dobročinstva, pred Tvojom čudotvornom ikonom Čajničkom Krasnicom.