Otkriven Bijeli tartuf

19. avgusta 2016. 058.ba

Bijeli tartuf

ČAJNIČE – Na teritoriji opštine Čajniče otkivena je gljiva Bijeli tartuf (Choiromyces meandriformis). Radi se o izuzetno ljekovitoj i korisnoj gljivi koja je na cijeni. Njegova ljekovita svojstva su izuzetna pogotovo za nerve i nervni sistem.

Osim ljekovitih svojstava ova gljiva je i gurmanski delikates, a njena cijena bi mogla biti zanimljiva svakome ko želi da zaradi nešto malo novca sa strane.

Branko Ćuk planinar, veliki ljubitelj prirode i poznavalac iste kaže:

„Ovaj tartuf je u nekoj slabijoj klasi, cijena mu se kreće do 200€ po kilogramu. Kod nas se može naći u lišćarskoj šumi, po rovovima koje su rovile divlje svinje. Na našoj opštini ima tartufa više vrsta. Na ovoj nadmorskoj visini može se naći i skupocjeni crni tartuf.

Kod nas u BiH postoje tržište, ljudi čak imaju i dresirane pse koji traže tartufe, a jedan je čovjek čak išao sa svinjom dok se nije udebljala. U Sibiru treniraju medvjede za to.

Ovaj tartuf je malo poznatiji, ranije sam utvrdio to, njegov latinski naziv, kada mi je Milorad Šubara donio primjerak. On je vozio sa volovskom zapregom pored žila johe i našao jedan tartuf. Oni su inače simbionici, rastu u zajednici sa žilama lišćarskog drveća. Tako možete ga naći pored lijeske, pored hrasta, pored graba, johe. Kad nabuja rijeka ili potok, treba poslije pogledati oko žila johe jer i tu se može naći.

Ima ljetnih vrsta, ima vrsta koje se mogu naći čitavu jesen sve do zime.“

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Dragan Kovačević

Iz Čajniča, rođen u Foči 1987, diplomirao u roku novinarstvo na Filozofskom Fakultetu Pale, stekao zvanje diplomirani novinar. Odličan u kreativnom pisanju.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Dragan Kovačević

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: