Otvorena izložba slika i duboreza

Foto: Veljko Andrić - 23. avgusta 2016. 058.ba

Izlozba Cajnice (1)

ČAJNIČE – U ponedeljak veče u čajničkom Domu kulture „Filip Višnjić“ otvorena je izložba likovnih radova i duboreza, lokalnih umjetnika.

Sjajna djela čajničkih majstora oduševila su ono malo prisutnih posjetilaca. Ne možemo, a da se ne zapitamo, zašto tako slabo cijenimo umjetnost i kulturu, i gotovo redovno ignorišemo i ono malo događaja. Izložba će biti otvorena i narednih dana, dođite, pogledajte, jer imate šta vidjeti.

Zamjenik načelnika opštine, Bojan Tanasković, kaže:
„Ova izložba postaje tradicionalma. Šteta je samo mala posjeta građana, jer izložena djela zaslužuju pažnju.“

Izlozba Cajnice (4)

Mlađani Uglješa Skoko, jedan od umjetnika, kaže da mu za jedan dubrez treba mjesec dana strpljivog rada, u kojem on uživa:
„To je moj hobi, moja ljubav. Sve radim ručno, i uživam u svakom momentu! “

Ta njegova ljubav, ta strast vidi se u njegovim djelima. Posebno nas je fascinirao sto koji ostavlja bez daha.

Izlozba Cajnice (5)

Još jedan mladić, srednjoškolac, Mladen Nikačević nam govori o procesu rada:
„Za dubrez treba vremena, 3-4 dana da se ugrubo uradi, i onda mjesec dana rada na detaljima. Za gusle treba još više. Prvo javor mora da stoji godinu dana, pa tek onda može da se obrađuje.“

Veteran Vule Tadić, ako umjetnost može imati veterane, duborezom se bavi godinama:
„Izlažem od kraja rata tačnije od samog početka moga rada. Cilj mi je da podstaknem i druge koji bi se bavili umjetnošću, da vide da od toga može biti i koristi kako duhovne tako i materijalne. Ja sam sada u penziji i radim ovo. Pravim ikone, unikatni namještaj, gusle, suveniri i dosta toga.“

Izlozba Cajnice (6)

Osim duborezaca imamo i izložbu sjajnih slika, rad Nade Nešević.

„Dugo godina se bavim slikarstvom. Ulje na platnu radim od 1999. godine. Volim da radim portrete. Radim ikone, pejzaže. Preferiram realan prikaz stvari, ljudi, prirode. Inspiraciju pronalazim u privatnom životu.“

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Dragan Kovačević

Iz Čajniča, rođen u Foči 1987, diplomirao u roku novinarstvo na Filozofskom Fakultetu Pale, stekao zvanje diplomirani novinar. Odličan u kreativnom pisanju.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Dragan Kovačević

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: