Pokrenuto klizište u naselju Garča

SRNA - Jovana Borovčanin - 10. avgusta 2016. 058.ba

Kliziste na Garci

VIŠEGRAD – U višegradskom naselju Garča sinoć se pokrenulo klizište koje prijeti da ugrozi stambene objekte, a izazvano je izgradnjom nove zaobilaznice u ovom naselju.

Odbornik u Skupštini opštine Višegrad Siniša Đorđić, koji živi u ovom naselju, kaže da su rano jutros na ovo mjesto stigli radnici „Romanijaputeva“ da bi mašinama sklonili zemlju koja se odronila.

On podsjeća da su stanovnici Garče godinama upozoravali da naselju prijeti opasnost.

„Ozbiljnost je velika, u pitanju su ljudski životi i naše zgrade. Za sve je kriva opština Višegrad, jer je ona angažovala izvođača radova“, rekao je Đorđić.

On je dodao da je u ovom naselju tlo podvodno i da su zbog toga česta klizišta.

Đorđić kaže da su stanovnici naselja Garča zvali predstavnike nadležnih institucija, ali da su oni na odmoru.

Božidar Škobić iz naselja Garča rekao je da su geolozi iz Beograda tokom izgradnje naselja upozoravali na problem klizišta i savjetovali da se prije izgradnje stambenih objekata, urade potporni zidovi.

„To opštinske vlasti nisu uvažili i pokrenulo se klizište u naselju Garča. Ovi odroni su uslijedili nakon što je urađena zaobilaznica u naselju, a odroni prijete da se brdo sruši na stanove“, naglasio je Škobić.

On je dodao da stanari neće spavati zato što strahuju za djecu i za svoje živote.

„Cijelo vrijeme sam slikao i pratio odron zemlje i za sve to imam dokaze. Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković je pratio radove, ali nam nije jasno zašto nije preduzeo nešto ili obustavio radove“, napomenuo je Škobić.

On je rekao da se ovim radovima mora najozbiljnije pristupiti, dodajući da je nestručnost glavni uzrok svega.

Benki Todorović je tokom klizišta uništena bašta u kojoj uzgaja povrće.

„Tu mi je sva zelen koju uzgajam i od koje živim. Operisana sam od karcionoma i to je hrana koju koristim. Nikada nisam dobila pomoć od opštine i ni sada ne očekujem“, rekla je Todorovićeva.

Garča je naselje u kome uglavnom žive Srbi raseljeni iz Sarajeva, Goražda i Konjica.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,