Praznik Preobraženja Gospodnjeg proslavljen u Čajniču

19.08.2016.

Preobrazenje u Cajnicu (2)

ČAJNIČE – Praznik Preobraženja Gospodnjeg, svečano je proslavljen u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču.

U besjedi o prazniku protojerej-stavrofor Momir Vasiljević je rekao da praznik Preobraženje Gospodnje, spada u dvanaest Gospodnjih praznika.

„ Gospod Isus Hristos, preobrazio se na gori Tavoru i pokazao Božansku slavu svoju. Svjedoci Preobraženja Gospodnjeg, bili su apostoli Petar, Jakov i Jovan, a uz Preobraženog Gospoda pojavili su se i starozavjetni proroci Mojsije i Ilija.-kaže prota Momir

Dodajući da se preobrazi Gospod i zasja se lice njegovo kao sunce, a haljine njegove postadoše svjetle kao svjetlost.

Preobrazenje u Cajnicu (3)

Prema njegovim riječima, onaj koji je stvorio sunce je svjetliji od sunca, jer Bog živi u nepristupačnoj svjetlosti. Zato i haljine Hristove zasvjetliše kao svjetlost.

„Kao i prilikom krštenja čuo se glas Boga Oca sa neba, koji je govorio-“Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji, njega slušajte“. Uplašeni učenici padoše ničice na zemlju, Isus ih dohvati i reče ustanite i nebojte se. Kada podigoše oči nikoga ne vidješe, do Isusa sama. I kada silažahu sa Gore, zapovjedi im Isus govoreći: „Nikome ne kazujte šta ste vidjeli, dok Sin Čovječiji iz mrtvih ne vaskrsne“- objašnjava prota Momir.

Prota je dodao, braćo i sestre,eto kako jevanđelist Matej svjedoči o istinitom događaju Preobraženja Hristovog i navodi svjedoke, Slave Božje.

„Praznik preobraženja poučava i nas, da se preobražavamo i postanemo Hristovi učenici, obogaćeni i naoružani, Hrišćanskim vrlinama, vjerom, nadom i ljubavlju, a da se očistimo od svake prljavštine i grijeha“-besjedi nam prota.

Još je dodao da se o Preobraženju svještava grožđe i vinogradi, da bi zablagodarili Hristu na njegovim darovima, a najveći dar jeste sjedinjenje sa živim Hristom, u svetoj tajni pričešća, pod vidom hljeba i vina.

Preobrazenje u Cajnicu (2)

„Naš pravoslavni narod kaže da se o Preobraženju mjenja i gora i voda, a kako onda da se ne promjenimo mi da postanemo bolji ljudi i bolji pravoslavni hrišćani“-naglašava protojerej Momir.

u crkvi se pričestio veliki broj vjernih, pogotovo omladine i djece, a po završenoj Svetoj liturgiji, svima je podjeljena nafora i osvećeno Preobražensko grožđe